Національна школа суддів України

Актуальні питання щодо прав шукачів захисту в Україні

25 жовтня 2019 року в місті Одесі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з громадською організацією “Десяте квітня” за підтримки Агентства ООН у справах біженців (UNHCR) та П’ятого апеляційного адміністративного суду проведено семінар для суддів місцевих загальних та адміністративних судів  на тему: “Права шукачів захисту в Україні: актуальні питання судового розгляду”.

Учасників заходу привітали директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець, суддя, голова П’ятого апеляційного адміністративного суду Олександр Джабурія, президент громадської організації “Десяте квітня” Марина Курочкіна, фахівець із правових питань Агентства ООН у справах біженців Катерина Андрущенко та президент Європейської палати Міжнародної асоціації суддів у сфері притулку та міграції, старший суддя Вищого адміністративного суду Верховного Суду Республіки Словенія, суддя ad hoc Європейського суду з прав людини Бостіан Залар.

Розпочали семінар суддя  Одеського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Елла Катаєва та адвокат Андрій Яковлєв  інтерактивною міні-лекцією щодо особливостей доказування в судових справах шукачів захисту.

Інформацію щодо країни походження та її значення при розгляді справ шукачів захисту проаналізувала менеджер проекту “Мобілізація громад та правова і соціальна допомога біженцям та особам без громадянства в м. Одесі” громадської організації “Десяте Квітня” Євгенія Булгакова.

Тенденції судового розгляду справ щодо статусу біженця, примусового повернення та примусового видворення у практиці Верховного Суду розглянула суддя Верховного Суду Олена Губська.

На завершення Бостіан Залар запропонував для обговорення концепцію третьої безпечної країни та її відображення у практиці Європейського суду з прав людини.

Особливо цікавим для учасників був обмін думками стосовно ключових питань між присутніми суддями та запрошеними викладачами.