Національна школа суддів України

Актуальні питання сучасної організації роботи судів

8 листопада 2021 року Національна школа суддів України розпочала проведення у програмі ZOOM підготовки голів та заступників голів місцевих судів.

Суддівська освіта є запорукою верховенства права, демократичного розвитку суспільства та правової держави, відновлення високозначимої ролі суду, – відзначив ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук у зверненні до очільників судів.

Ректор поінформував про сучасні технології підготовки в Національній школі суддів України та акцентував увагу на запровадженні кардинально нових освітніх підходів і практик. Він поінформував суддів щодо стану реалізації та напрямків Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021–2023 роки, що  знаходиться на фінальній стадії, в якій передбачено кілька стратегічних напрямів розвитку системи правосуддя. Серед них – розвиток альтернативного (позасудового) та досудового врегулювання спорів (альтернативні методи правосуддя); зміцнення незалежності судової влади та підзвітності суспільству; запровадження інституту тимчасового відкликання судді з відставки (за його згодою); “цифровізація” правосуддя, зокрема, розвиток електронного судочинства з урахуванням світових стандартів у сфері інформаційних технологій та його інтегрування в національну інфраструктуру електронного врядування та інші.

Підготовку голів і заступників голів судів дистанційно розпочала cуддя  Південно–західного апеляційного господарського суду, членкиня Ради суддів України Галина Діброва, яка детально розкрила питання взаємодії голови суду з керівником апарату суду.

Ґрунтовним був виступ секретаря Великої Палати Верховного Суду (обраного 22 жовтня 2021 року Головою Верховного Суду Пленумом Верховного Суду) Всеволода Князєва, який сконцентрував увагу суддів на розкритті важливого питання щодо забезпечення Верховним Судом принципу єдності судової практики та розвитку майбутніх спеціалізацій.

Викладачка Національної школи суддів України Наталія Ахтирська ознайомить суддів із сучасним станом, викликами, основними питаннями формування й реалізації антикорупційної політики та правосуддя.

Заступник начальника відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктор психологічних наук Андрій Маслюк акцентує увагу на психологічних особливостях профілактики професійного вигорання суддів. Очільники судів отримають знання про особливості емоційно–вольової саморегуляції та відпрацюють первинні навички із протидії вигоранню у професійній діяльності.

Вивчення українського ділового мовлення та мистецтва правового письма  запропонує головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Оксана Кабиш.

Заступниця Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна поінформує очільників судів про поточний стан фінансування судів і питання бюджету для системи правосуддя у 2022 році. Під час спілкування з керівниками судів передбачено обговорення міжнародного досвіду в розвитку судового адміністрування, питання перспективних напрямків та якості роботи суду. Заступник Голови Державної судової адміністрації Сергій Чорнуцький ознайомить суддів з реальним станом та етапами  впровадження електронного правосуддя в Україні.

Поради щодо ефективного управління часом (тайм–менеджмент) у роботі керівника установи та методики оптимізації робочого часу голови судів почують від редактора видання “Держслужбовець” Андрія Мацокіна.

Суддя Михайло Зімін зосередить увагу колег на основах кібербезпеки в судах.

Ключовими аспектами презентацій голови Бахмацького районного суду Павла Пархоменка та керівниці апарату Волинського апеляційного суду Оксани Підгайної буде обговорення важливих  та актуальних питань щодо впровадження в судовому адмініструванні послуг, орієнтованих на потреби людей.

Керівник апарату Богдан Крикливенко висвітлить питання забезпечення безперебійної роботи апарату суду в умовах пандемії та поділиться досвідом щодо діяльності Вищого антикорупційного суду.