Національна школа суддів України

Актуальні питання суддівської етики

15 березня 2016 року в місті Дніпропетровську місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено тренінг на тему: “Суддівська етика. Доброчесність судді” в межах підготовки суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.

У тренінгу взяли участь 40 суддів місцевих загальних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Відкриваючи тренінг, директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник підкреслила актуальність теми та наголосила, що за умов сьогодення суддя повинен володіти належними знаннями щодо природи суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства, застосування Кодексу суддівської етики щодо поведінки судді під час здійснення правосуддя та щодо принципів і стандартів етичної поведінки в позасудовій діяльності судді.

На початку тренінгу було проведено опитування суддів стосовно очікувань від заходу. Судді висловили думки про необхідність набути практичних навичок щодо реалізації положень Кодексу суддівської етики, уміння взаємодіяти зі ЗМІ, уміння визначати підстави для застосування самовідводу та знаходити порушення основних принципів суддівської етики.

Під час тренінгу значну увагу було приділено розгляду питання про дотримання принципів суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства. Це питання висвітлила суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області Наталія Онушко. Крім того, у трьох групах відбувся “мозковий штурм”, було проведено практичну роботу в малих групах та обговорено ситуативне завдання, де кожен із учасників тренінгу надав відповідь на запитання судді-викладача та висловив свою думку щодо вирішення ситуативного завдання.

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Віталій Кальник розглянув із учасниками тренінгу питання щодо поведінки судді під час здійснення правосуддя.

Після демонстрації відео “Журналістка” учасники відповіли на питання, що були поставлені суддею-викладачем. Далі було проведено обговорення відео в малих групах. Представники від кожної з малих груп за допомогою фліп-чарта презентували своє бачення та сформували список принципів, які суддя повинен демонструвати в судовому процесі.

Про принципи і стандарти етичної поведінки в позасудовій діяльності судді розповів суддя-доповідач Дніпропетровського окружного адміністративного суду Володимир Горбалінський.

Після розгляду ситуативних завдань і обговорення практичних питань застосування Кодексу суддівської етики в малих групах  судді навчалися виявляти порушення основних принципів суддівської етики, розуміти співвідношення Кодексу суддівської етики та законодавства про статус суддів та вибудовувати свою поведінку  відповідно  до принципів і стандартів суддівської етики, міжнародних стандартів та національного законодавства.

Роботу в малих групах проводили фасилітатори Володимир Горбалінський, Віталій Кальник, Наталія Онушко.

Крім того, з метою виявлення індивідуальних потреб судді щодо вдосконалення, стимулювання його до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання судді-тренери  провели анкетне оцінювання суддів, які брали участь у тренінгу.

Після закінчення тренінгу було проведено анкетне опитування учасників тренінгу щодо якості проведення тренінгу.

При підведенні підсумків учасники подякували викладачам та організаторам за проведений на високому рівні тренінг.