Національна школа суддів України

Актуальні питання суддівської етики

16 лютого 2016 року в місті Дніпропетровську місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено тренінг на тему: “Суддівська етика та доброчесність судді” в рамках підготовки суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (4–5 рік роботи).

У тренінгу взяли участь 27 суддів місцевих загальних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Відкриваючи тренінг, директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник підкреслила актуальність теми тренінгу  та наголосила, що за умов сьогодення суддя повинен володіти належними знаннями щодо природи суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства.

На початку тренінгу було проведено опитування суддів щодо очікувань від тренінгу. Судді висловили свої побажання набути практичні навички щодо реалізації положень Кодексу суддівської етики, уміння взаємодіяти зі ЗМІ, визначати підстави для застосування самовідводу та знаходити порушення основних принципів суддівської етики.

Значну увагу було приділено розгляду питання про дотримання принципів суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства, які були висвітлені суддею Апеляційного суду Дніпропетровської області Наталією Онушко. Також було проведено практичну роботу в малих групах та обговорено ситуативні завдання, де кожен з учасників тренінгу відповів на запитання судді-доповідача та висловив свою думку щодо вирішення ситуативного завдання.

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Віталій Кальник, якого також запрошено для проведення тренінгу, розглянув із учасниками питання щодо поведінки судді під час здійснення правосуддя.

Після перегляду відеофільму “Журналістка” учасники тренінгу відповіли на питання, що були поставлені суддею-викладачем та  обговорили відео в малих групах. Представники від кожної з малих груп за допомогою
фліп-чарта презентували своє бачення та сформували список принципів, які суддя повинен демонструвати в судовому процесі.

Про принципи і стандарти етичної поведінки в позасудовій діяльності судді розповів суддя  Дніпропетровського окружного адміністративного суду Володимир  Горбалінський.

Роботу в малих групах проводили фасилітатори Володимир Горбалінський, Віталій Кальник, Наталія Онушко та Микола Макаров.

Підводячи підсумки, учасники тренінгу подякували викладачам та організаторам за проведений на високому рівні тренінг.