Національна школа суддів України

Актуальні питання судочинства в підготовці суддів

4–8 лютого 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів.

Підготовку відкрив начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький, який зазначив, що діяльність Національної школи суддів України спрямована на модернізацію підготовки висококваліфікованих суддівських кадрів зі своєчасним реагуванням на зміни в законодавстві й судовій практиці та врахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Тематика підготовки суддів місцевих загальних судів формувалась із урахуванням потреб суддів на підставі затверджених стандартизованих програм підготовки всіх категорій слухачів. Ураховуючи вимоги статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” у межах програми підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів передбачено провести тренінги на теми: “Врегулювання спорів за участю судді у цивільному судочинстві” (модератор – начальник відділу підготовки викладачів (тренерів)–радник Ольга Шаповалова) та “Мова судово–процесуальної сфери” (модератор – викладач Національної школи суддів України Оксана Кабиш) з наступним оцінюванням суддів, – зазначив Іван Балаклицький.

У ході підготовки судді обговорять низку актуальних тем для судової влади в умовах сьогодення. Викладачами запрошено провідних правників України, які зосередять увагу суддів на корисних для професійного зростання правових аспектах та забезпечать зворотний зв’язок у ході проведення інтерактивних лекцій.

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталія Марчук у своєму виступі обговорить актуальні питання підготовчого провадження та його роль у забезпеченні ефективного та якісного розгляду кримінальної справи та акцентує увагу суддів на застосуванні практики ЄСПЛ під час вирішення питання щодо запобіжних заходів.

Наталія Марчук розкриє питання щодо доказів і доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції, а представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014-2018 р. р.). Адвокат Жанна Лук’яненко розповість про застосування Європейської конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини судами та проаналізує рішення ЄСПЛ проти України.

Заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, Валентина Щепоткіна зосередить виступ на проблемних питаннях судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції та детально зупиниться на обговоренні процесуальних прав осіб, які беруть участь у справі, та їх реалізації під час судового розгляду. Корисним для професійного зростання суддів буде виступ викладача стосовно встановлення процесуальних вимог щодо укладання угод та здійснення перевірки судом волевиявлення учасників процесу як ознаки добровільності під час затвердження угоди.

Суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці Олена Умнова залучить суддів до обговорення важливих питань щодо застосування цивільного законодавства у процесі розгляду земельних спорів і захисту права власності в цивільному судочинстві.

Суддя Вищого адміністративного суду України Світлана Головчук розгляне особливості вирішення окремих категорій житлових спорів.

Cуддя Апеляційного суду міста Києва Галина Мостова розкриє актуальні питання розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними та обговорить зі слухачами та слухачками судову практику розгляду спорів, які випливають із кредитних правовідносин. У ході виступу головного наукового співробітника відділу науково–методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Наталії Ахтирської судді отримають практичні рекомендації щодо відповідальності за корупційні правопорушення та правопорушення, пов’язані з корупцією.

У процесі підготовки судді будуть мати можливість висловлювали свою точку зору з приводу предмета обговорення, дискутувати, Вони будуть виконувати індивідуальні та практичні завдання, збагачуючи свій професійний досвід.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб–сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.