Національна школа суддів України

Актуальні питання судочинства в роботі помічників суддів і консультантів

22–26 квітня 2019 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів і консультантів  місцевих загальних (окружних) та апеляційних судів.

Директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець під час вітального слова зазначив, що метою підготовки є удосконалення професійних знань, умінь і навичок та ознайомив слухачів із тижневою програмою підготовки.

У перший день заходу учасники матимуть змогу  обговорити із суддею Апеляційного суду Одеської області Наталею Грідіною новели кримінально-процесуального законодавства. Головний спеціаліст відділу судової роботи та міжнародного співробітництва головного територіального управління юстиції в Одеській області Галина Міх надасть рекомендації та поради щодо застосування договорів про правову допомогу з іншими державами, застосування міжнародних актів у правосудді та практичні питання оформлення документів, їх зміст та форму при міжнародному співробітництві під час кримінального провадження.  

Також помічники суддів і консультанти разом із суддею Одеського апеляційного господарського суду Галиною Дібровою  розглянуть правовий статус помічників суддів та трудові відносини з працівниками патронатної служби.

Доцент, старший викладач кафедри прикладної лінгвістики Національного університету “Одеська юридична академія“, кандидат юридичних наук Анастасія Кісельова попрацює зі слухачами над формуванням навичок правового письма, процесуального документування та ділового листування.

Адвокат, доцент кафедри конституційного права та правосуддя   Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, кандидат юридичних наук Катерина Кармазіна проаналізує зі слухачами антикорупційне законодавство, а також  проблемні питання застосування практики Верховного Суду при здійсненні судочинства в цивільних справах.

Суддя Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області, кандидат юридичних наук Тетяна Шевиріна  розповість про тонкощі застосування Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя. Проблематику розгляду цивільних справ у порядку загального та спрощеного провадження та вирішення окремих категорій житлових спорів розкриє суддя Київського районного суду м. Одеси Марина Гниличенко.

Важливою частиною підготовки є лекції та практичні завдання щодо управління часом у роботі помічника судді, побудови стратегії кар’єрного зростання та саморозвитку, які проведе суддя Котовського міськрайонного суду Одеської області Наталя Бондаренко.

Експерт-психолог Маргарита Журавльова звернеться до  психології поведінки у спілкуванні зі сторонами, які не обізнані з особливостями процесуального законодавства, шляхів вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами суду, особливостей професійної невербальної поведінки, фізіогноміки, ефективної комунікації.

Судді Центрального районного суду м. Миколаєва Світлана Гречана та Приморського районного суду м. Одеси Андрій Науменко звернуть увагу слухачів на особливості написання та складання проектів судових рішень у кримінальному та цивільному судочинствах.