Національна школа суддів України

Актуальні питання теорії та практики здійснення кримінального провадження щодо кримінальних проступків

12 листопада 2020 року  Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України за технічної підтримки та допомоги Університету імені Альфреда Нобеля провело онлайн семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів на тему: “Актуальні питання теорії та практики здійснення кримінального провадження  щодо кримінальних проступків ”.

Вітальними словами семінар відкрили  в. о. директора Дніпровського регіонального відділення, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Володимир Поплавський і завідуюча кафедрою права, політології та міжнародних відносин Університету імені Альфреда Нобеля, кандидат юридичних наук, доцент Вероніка Шкабаро.

Під час семінару заступник директора науково-дослідного центру правового забезпечення держстворення та безпеки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського, доктор юридичних наук, професор Сергій Петков та доцент кафедри кримінального процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Андрій Захарко  висвітлили питання: кримінальні проступки як новий інститут кримінального законодавства, аналіз змін до Кримінального кодексу України, визначення поняття, характеристика та види кримінальних проступків, проблемні питання правозастосування; корупційні кримінальні проступки: види та кримінально-правові наслідки вчинення та особливості досудового розслідування кримінальних проступків та застосування тимчасового запобіжного заходу органами дізнання.

Викладачі –  суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ірина Шаповалова, суддя Мелітопольского міськрайонного суду Запорізької області Лілія Дараган, суддя Ленінського районного суду міста Дніпропетровська Максим Таус та начальник управління “Дніпровська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа” Координаційного центру з надання правової допомоги Сергій Лисак представили  до уваги учасників семінару питання щодо актуальних питань судового розгляду кримінальних проступків (спрощене провадження, заочний розгляд, декриміналізація керування транспортним засобом у стані сп’яніння);  процесуальні джерела доказів у кримінальних провадженнях;  кримінальні проступки;  проблемні питання укладання та затвердження угоди у кримінальному проваджені стосовно кримінальних проступків, а також особливості забезпечення права особи, яка вчинила кримінальний проступок, на правову допомогу.

У ході семінару судді обмінялися думками щодо висвітлених питань, а також обговорити проблемні питання, що виникають у повсякденній професійній діяльності суддів та судів.

На завершення було проведено анкетне опитування учасників щодо якості та корисності семінару. Кожному судді, який брав участь у семінарі, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на  веб–сайті Національної школи суддів України.