Національна школа суддів України

Актуальні питання вирішення податкових спорів

4 червня 2019 року Національна школа суддів України спільно з Громадською організацією “Асоціація податкових радників” та платформою “Taxlink” провела для суддів апеляційних адміністративних судів круглий стіл “Актуальні проблеми адміністративного судочинства в податкових спорах”.     

Засідання круглого столу відкрили проректор Наталія Шукліна, народний депутат України Оксана Продан та професор кафедри фінансового права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, президент Асоціації податкових радників, член Європейської асоціації податкових професорів (EATLP), доктор юридичних наук, професор                    Данило Гетманцев, який є модератором засідання.

Спікерами впродовж круглого столу були висококваліфіковані судді та досвідчені юристи: Оксана Епель, Антон Поляничко, Віта Форсюк, Тетяна Лисовець, Костянтин Чарторийський і Микита Ларіонов.

Вони активно залучили суддів до обговорення засобів примусу виконання обов’язків платника податку та динаміки податкового зобов’язання: останні тенденції судової практики. Було розглянуто процедурні порушення контролюючих органів і правові наслідки їх оскарження платниками податків, зосереджено увагу суддів на актуальних питаннях правозастосування в податкових спорах, а саме: податкових спорах з іноземним елементом. Проведено аналіз проблем, що виникають під час використання електронних документів як джерел доказів в адміністративному судочинстві.

У ході виступів доповідачі представили актуальну судову практику в процедурі податкового контролю та висвітлили механізми зменшення навантаження на суд: мирне врегулювання спору, відшкодування витрат на правову допомогу.

На круглому столі відбувся професійний обмін думками щодо актуальних питань розгляду податкових спорів судами адміністративної юстиції. Обговорення актуальних питань викликало відкриту, компетентну дискусію серед суддів, а спікери  надали вичерпні відповіді на запитання, що виникали.