Національна школа суддів України

Актуальні питання застосування Цивільного процесуального кодексу України

25–29 березня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів.

Вітальною промовою захід відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко, який зазначив, що освітня доктрина Національної школи суддів України ґрунтується на формуванні та розвитку суддівських навичок та умінь. Запропонована тематика підготовки суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів передбачає нагальні потреби суддів з урахуванням затверджених стандартизованих програм підготовки слухачів всіх категорій. Проректор наголосив, що відповідно до вимог статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки передбачено проведення тренінгу “Деякі питання, що виникають при розгляді справ із кредитних правовідносин” з наступним оцінюванням (модератор – заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Галина Юровська), а також апробацію тренінгу “Актуальні питання написання судових рішень у світлі новел процесуального законодавства у цивільному судочинстві” (модератор – заступник начальника відділу науково-методичних досліджень проблем судочинства, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Валентина Кузьменко).

До підготовки суддів залучено досвідчених висококваліфікованих суддів та викладачів, які мають знання, досвід і навички викладацької діяльності, уміння застосовувати техніку ефективного навчання.

Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Ольга Ступак розкриє проблемні питання щодо розв’язання сімейних спорів.

Член Вищої ради правосуддя, суддя Апеляційного суду Харківської області Лариса Швецова розгляне з колегами новели Цивільного процесуального кодексу України в контексті застосування міжнародних стандартів судочинства.

Зацікавить суддів ініційована виконувачем обов’язків Голови Верховного Суду України, кандидатом юридичних наук, заслуженим юристом України Василем Гуменюком дискусія щодо напрацьованої практики розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин, а також опрацювання правових висновків Верховного Суду України та Великої Палати Верховного Суду у спорах, що виникають із земельних правовідносин.

Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук Олена Умнова в ході інтерактивної лекції зосередить увагу суддів на практиці розгляду спорів щодо набуття права власності на земельні ділянки в порядку спадкування та детально зупиниться на правових висновках Верховного Суду України та Великої Палати Верховного Суду у справах про спадкування.

Актуальною є тема щодо антикорупційного законодавства та особливостей декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру за рік, яку запропонує для розгляду головний науковий співробітник відділу науково–методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Національної школи суддів України, доцент кафедри правосуддя Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська.

Безумовно корисною для використання в роботі буде лекція головного наукового співробітника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидата філологічних наук, доцента Оксани Кабиш щодо українського ділового мовлення та мистецтва правового письма.

Головний науковий співробітник відділу науково-методичних досліджень проблем судочинства Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Олена Захарова розкриє актуальні питання щодо застосування Цивільного процесуального кодексу України (в редакції
2017 року) судами апеляційної інстанції та встановлення меж перегляду цивільних справ апеляційним судом.

Судовий експерт ТОВ “Експертно-дослідної служби України”, викладач із підвищення кваліфікації адвокатів Олексій Віхляєв розгляне із суддями обов’язкові випадки призначення та проведення експертизи в цивільному процесі.

У ході підготовки судді апеляційних судів обміняються думками, виконають індивідуальні практичні завдання, обговорять проблемні питання та шляхи їх вирішення. 

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.