Національна школа суддів України

Актуальні проблеми діяльності слідчого судді

21 жовтня 2019 року в місті Краматорську відбулось засідання групи розробників, а 22 жовтня 2019 року семінар для суддів на тему: “ Актуальні проблеми діяльності слідчого судді  у кримінальному провадженні”.

Семінар розроблено з метою сформування в суддів розуміння ролі слідчого судді у кримінальному провадженні; допомоги у вирішенні найбільш акутальних питань, що виникають під час виконання слідчими суддями своїх процесуальних повноважень.

У засіланні взяли участь Ольга Шаповалова, начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук; Ольга Короткова, суддя Оболонського районного суду м. Києва (2012-2018 р.р.), викладач; Олексій Попов, суддя Лозівського міськрайонного суду Харківської області, кандидат юридичних наук; Олена Шевська,  суддя Октябрьського районного суду м. Полтави, кандидат наук з державного управління.

На семінарі обговорили судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні; міжнародні стандарти діяльності слідчого судді; детально зупинились на актуальних питаннях обрання та продовження запобіжних заходів, практиці Європейського суду з прав людини щодо дотримання права особи на свободу та особисту недоторканність під час обрання та продовження запобіжних заходів; звернули увагу на діяльність слідчого судді  у правових  позиціях  і  висновках Верховного Суду та проблеми забезпечення балансу між інтересами держави та дотриманням прав і свобод людини слідчими суддями.

Протягом семінару судді залучалися до загального обговорення у форматі мозкового штурму, до бліц-опитуваннь. Вони переглядали підготовлені відеоролики та мали змогу спільно вирішити актуальні проблемні питання діяльності слідчого судді.