Національна школа суддів України

Актуальні виклики системи правосуддя та незалежність суддів

25 червня 2021 року проректор Володимир Мазурок узяв участь у круглому столі “Обговорення та напрямки вирішення проблем судової влади України та незалежності суддів”, який організували та провели Всеукраїнська громадська організація Асоціація суддів України та Міжнародна ліга захисту прав громадян України.

Круглий стіл відкрили Олена Євтушенко, президент Асоціації суддів України та Едуард Багіров, голова правління Міжнародної ліги захисту прав громадян України.

Володимир Мазурок в обговоренні зазначив, що у 2019 році Національна школа суддів України підготувала 371 слухача, однак жоден із них ще не призначений на посаду судді, оскільки Вища кваліфікаційна комісія суддів України на разі не працює. Разом з тим, проректор наголосив на актуальних викликах, які існують сьогодні.

Це, зокрема, незавершеність судової реформи; кадровий дефіцит у судах першої та апеляційної інстанцій, як наслідок – надмірне навантаження на чинних суддів; низька суспільна довіра до правосуддя; недостатній рівень правової культури; проблеми незалежності та неупередженості в діяльності суддів; надмірна заформалізованість процесуального законодавства; проблеми доступу до правосуддя та виконання судових рішень; повільне здійснення інформатизації в системі судоустрою.

Зазаначені виклики у переддень Дня Конституції України та  й кожен день мають турбувати не тільки суддівську спільноту, але законодавчу та виконавчу гілки влади й усе українське суспільство.