Національна школа суддів України

Алгоритм дій головних і провідних спеціалістів судів

7–10 грудня 2020 року Чернівецьке регіональне відділення Національної школи суддів України проводить онлайн підготовку головних і провідних спеціалістів  місцевих загальних та апеляційних судів.

Модерує навчальний захід заступниця директора  Чернівецького регіонального відділення Тетяна Аілінчій, яка  під час вітального слова ознайомила слухачів із програмою підготовки та нагадала про можливість дистанційного спілкування.

Суддя-викладач, секретар судової палати з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення Чернівецького апеляційного суду Онуфрій Колотило розпочав підготовку лекціями, під час яких  ознайомив із першочерговими заходами органів державної влади в реалізації Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”.

Про порядок оформлення матеріалів кримінального провадження та речових доказів при передачі провадження до іншого суду розповіла Тетяна Аілінчій.

Головний спеціаліст відділу роботи з кадрами прокуратури Чернівецької області Юрій Тюфтій зосередить увагу слухачів на питаннях оцінювання здатності державних службовців виконання посадових обов’язків, визначених у посадових інструкціях, та розповість про  новий підхід до навчання державних службовців і про особливості проходження державної служби в судах відповідно до положень Закону України “Про державну службу”.

Суддя Чернівецького апеляційного суду Ігор Лисак розкриє питання щодо відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати та нагадає про порядок перевірки працівниками суду зарахування судового збору до бюджету.

Суддя Першотравневого районного суду міста Чернівців Євген Нестеренко ознайомить із особливостями розгляду справ про адміністративні  правопорушення  та  судовою  практикою  застосування адміністративних стягнень.

На занятті головного наукового співробітника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доцента, кандидат філологічних наук  Оксани Кабиш працівники апаратів судів удосконалять свої знання з етикету ділової мови, детально ознайомляться зі змінами та доповненнями “Українського правопису”,  з мовними засобами офіційно-ділового стилю.

На питаннях організації роботи з документами, які містять службову інформацію з грифом “Для службового користування”, зосередить увагу заступник керівника апарату Хмельницького окружного адміністративного суду  Олена Розумняк.

У ході підготовки головні і провідні спеціалісти  також вивчать такі  актуальні питання:

організація діяльності канцелярії з виконання покладених на неї задач і функцій;

розподіл обов’язків між працівниками канцелярії суду;

порядок роботи з документами, що містять конфіденційну інформацію, яка знаходиться у володінні держави;

Закон України “Про звернення громадян” при розгляді його скарги, контроль за дотриманням законодавства про звернення громадян;

новели організаційного забезпечення ведення судової статистики відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду;

ведення загального діловодства в комп’ютерній програмі “Д-3” та “ДСС.