Національна школа суддів України

Алгоритм дій судових розпорядників

5 липня 2021 року Національна школа суддів України розпочала чотириденну онлайн–підготовку судових розпорядників місцевих та апеляційних судів.

Відкрив онлайнове заняття директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський, який ознайомив учасників та учасниць із програмою та порядком проходження підготовки.

Керівниця апарату П’ятого апеляційного адміністративного суду Світлана Плотніцька  розповіла про організацію роботи судових розпорядників і забезпечення виконання посадових інструкцій працівниками цієї служби.

Начальниця юридичної служби Територіального управління Служби судової охорони в Одеській області Світлана Вержак провела обговорення алгоритмів спільних дій судових розпорядників із судовими охоронцями під час порушення громадського порядку в судовому засіданні.

Суддя Малиновського районного суду міста Одеси Олег Крижановський розкрив низку актуальних питань: статус судових розпорядників, забезпечення правопорядку у приміщенні суду та в залі судового засідання, порядок роботи з речовими доказами в судовому засіданні, права та обов’язки судового розпорядника під час проведення закритого судового засідання.

Як керувати стресом, розвивати навички саморегуляції та безконфліктного спілкування навчить судових розпорядників головна спеціалістка–психологиня відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів Анжеліка Фарафонова.

Про особливості спілкування працівників апарату суду з особами з інвалідністю  доповість Олена Чорнобривенко – директорка Центру реабілітації “Гармонія” ім. Раїси Панасюк.

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Елла Катаєва зупиниться на гендерних аспектах в роботі працівників апаратів судів.

Керівниця апарату Приморського районного суду міста Одеси Інна Німас  зробить презентації щодо забезпечення  безперервної  роботи  суду  в  умовах надзвичайних  ситуацій і взаємодії судового розпорядника з підрозділами Національної поліції, а також розгляне особливості роботи судового розпорядника під час карантинних обмежень у роботі суду.

Презентацію з українського ділового мовлення проведе провідна спеціалістка Одеського регіонального відділення Оксана Громік.

З навичками надання домедичної допомоги працівниками апаратів судів,  правилами поводження в задимлених приміщеннях і видами критичних станів потерпілих ознайомить начальник Департаменту організації безпеки життєдіяльності в Українській Службі Порятунку Іван Павлишин.

Етику судового розпорядника розкриє керівниця апарату Херсонського окружного адміністративного суду Ірина Коваленко, а помічниця голови цього ж суду Наталя Осадчук роз’яснить роль комунікацій у діяльності судових розпорядників.

У ході підготовки слухачі та слухачки вдосконалять свої знання та практичні навички, необхідні для професійного виконання посадових обов’язків судових розпорядників, обміняються досвідом, отримають відповіді на актуальні питання та корисні практичні поради від викладачів. На завершення онлай–підготовки працівники апаратів судів залишать свої  відгуки та пропозиції в анкетах зворотного зв’язку.