Національна школа суддів України

Аналіз норм нового Українського правопису

6 лютого 2020 року Національна школа суддів України провела семінар-практикум для працівників апарату Північного апеляційного господарського суду на тему: “Нова редакція Українського правопису: зміни та доповнення”.

Захід провела головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доцент, кандидат філологічних наук Оксана Кабиш.

Під час семінару за допомогою презентації Power Point учасники пригадали основи ділового письма та їх важливе значення в роботі працівників судових установ. Викладач розповіла про основні зміни та доповнення, що відбулися в Українському правописі, провела порівняльний аналіз мовних норм, продемонструвала основні відмінності та нововведення, а також зосередила увагу на правилах використання офіційно-ділового стилю в усному спілкуванні та під час оформлення судових документів, детально зупинилася на мовних і лексичних особливостях, установлених для судово-процесуальних та службових документів.

Учасники семінару вивчили правила правопису частин основи слова,  закінчень відмінюваних слів, слів іншомовного походження та власних назв, обговорили приклади вживання розділових знаків, оформлення реквізитів службових та процесуальних документів. Викладач  презентувала зразки оформлення службових документів, розповіла про особливості вживання офіційних назв установ та організацій, відмінювання прізвищ.

Також Оксана Кабиш навела приклади типових порушень лексичних, граматичних і стилістичних норм, що трапляються у професійному мовленні працівників суду, під час підготовки та оформлення процесуальних документів, службового листування, відповідей на звернення. На завершення викладач провела правописний практикум для самоконтролю і перевірки рівня засвоєння викладеного матеріалу та надала коментарі за результатами практикуму.

Учасники заходу в ході дискусії обговорили з досвідченим фахівцем актуальні та проблемні питання, отримали корисні практичні рекомендації щодо застосування змін до правопису.