Національна школа суддів України

Аналіз судової практики у справах, пов’язаних із захистом прав споживачів фінансових послуг

Аналіз судової практики в справах, пов’язаних

із захистом прав споживачів фінансових послуг

 

23 грудня 2014 року в рамках Програми розвитку фінансового сектору (USAID/FINREP-II) відбулася презентація аналізу судової практики у справах, пов’язаних із захистом прав споживачів фінансових послуг.

На презентації аналізу зазначеної судової практики були присутні судді, представники третейських суддів, фінансових установ та споживачів. Серед присутніх на презентації були проректор по забезпеченню організаційної діяльності Володимир Мазурок та провідний науковий співробітник Віталій Данчук.

Відкриваючи захід, керівник юридичного відділу USAID/FINREP-II Юлія Вітка зазначила, що дослідження проблемних питань судової практики захисту прав споживачів усіх видів фінансових послуг було здійснено на основі аналізу, насамперед, судових рішень із Єдиного державного реєстру судових рішень.

Дослідження, яке було презентовано, є аналізом судової практики вирішення спорів за такими видами фінансових послуг,

Під час презентації та дискусії було наголошено, що причини, які призводять до виникнення спорів щодо фінансових послуг, лежать у сфері відповідальності як споживачів, так і фінансових установ. Окрім указаних причин, також існують об’єктивні причини, пов’язані з частими змінами законодавства щодо фінансових послуг, які ускладнюють правозастосування. якбанківські вклади, банківські кредити; послуги небанківських фінансових установ – страхування, кредитні спілки, ломбарди, недержавне пенсійне забезпечення, адміністрування фінансових активів для придбання товарів у групах, фінансові послуги на фондовому ринку в рамках інститутів спільного 

інвестування та схем залучення коштів для фінансування будівництва житла, а також спорів щодо фінансових пірамід.

На сьогодні практично найбільше застосовується такий механізм захисту прав споживачів фінансових послуг як судовий. Проведеним дослідженням виявлено значну кількість проблемних питань судової практики вирішення зазначеної категорії спорів, пов’язаних із неправильним застосуванням судами норм матеріального чи процесуального права, а також неоднаковими підходами до вирішення аналогічних справ.

Представники Програми розвитку фінансового сектору USAID/FINREP-II висловили думку, що дослідження може стати основою для аналізу та узагальнення судами вищих інстанцій практики з питань захисту прав споживачів фінансових послуг. Використання таких узагальнень судами першої інстанції забезпечить уніфікацію підходів до застосування правових норм та підвищить рівень судового захисту прав учасників правовідносин.

Національна школа суддів України зможе використовувати презентований аналіз судової практики в справах, пов’язаних із захистом прав споживачів фінансових послуг, під час проведення відповідної підготовки суддів та працівників апаратів судів.