Національна школа суддів України

Анкета оцінювання з рекомендаціями щодо напрямів самовдосконалення судді

З метою виявлення індивідуальних потреб судді щодо вдосконалення, стимулювання його до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання в новій редакції  Закону України “Про судоустрій і статус суддів” передбачено регулярне оцінювання судді, яке має проводитися за результатами кожного тренінгу під час підготовки в Національній школі суддів України.

На початку лютого цього року, ще до того, як зазначений Закон у новій редакції набрав чинності, Національна школа суддів України розпочала роботу над підготовкою анкети оцінювання судді, яку має заповнювати викладач (тренер) після проведення кожного тренінгу.

Для цього була створена робоча група, до складу якої були включені викладачі, наукові та методичні працівники установи та співробітники Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук, громадські експерти.

Під час підготовки проекту анкети оцінювання судді було проведено декілька засідань учасників групи, на яких обговорювалися питання про те, зокрема, які сильні сторони судді мають оцінюватися та які з них та в який спосіб їх зможе оцінити викладач (тренер).

Для вивчення таких непростих питань було розроблено дві картки експерта, які були надіслані викладачам Національної школи суддів України для заповнення. До цієї роботи було залучено більше 70 викладачів, які мають чималий досвід проведення підготовки суддів.

Після заповнення карток експерта викладачами, вони були вивчені та проаналізовані співробітниками Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук, а підготовлені  та проведені ними презентації  було обговорено на засіданні робочої групи.

Результатом цієї частини підготовки стали декілька варіантів проекту анкети, які були апробовані викладачами під час проведення тренінгів (семінарів) при підготовці суддів. Зауваження та пропозиції суддів–слухачів та викладачів щодо форми анкети були зібрані, проаналізовані та обговорені учасниками робочої групи на засіданнях та з колегами, які виявили до підготовки цього документ інтерес.

Учасники робочої групи шляхом консенсусу підготували один варіант проекту анкети, який після обговорення на семінарі з інституційного розвитку Національної школи суддів України затвердив ректор Микола Оніщук.    

Анкета оцінювання судді, форма якої затверджена ректором, буде використовуватися викладачами Національної школи суддів України під час проведення підготовки суддів та передаватися в установленому порядку до суддівського досьє.

Викладачі (тренери) зможуть зазначати в анкеті рекомендації судді щодо напрямів його самовдосконалення або проходження додаткового навчання.

З метою забезпечення єдиних підходів до оцінювання суддів за результатами тренінгів, ефективного заповнення анкети підготовлено Методичні рекомендації для заповнення анкети. Із формою та змістом анкети можна ознайомитися тут.