Національна школа суддів України

Апробація матеріалів дистанційного навчального курсу “Трудові права у світлі практики ЄСПЛ”

18 жовтня 2016 року Національною школою суддів України у співпраці з Радою Європи в рамках спільного проекту ЄС/Ради Європи “Посилення імплементації європейських стандартів прав людини в Україні” проведено апробацію матеріалів дистанційного навчального курсу “Трудові права в світлі практики ЄСПЛ”.

До участі в заході запрошено суддів місцевих загальних та адміністративних судів, які пройшли навчання з розробки дистанційних курсів програми HELP (Human Rights Education for Legal Professionals – Освітня програма Ради Європи з прав людини для фахових юристів). Учасники попередньо опрацювали низку рішень ЄСПЛ, у яких було розглянуто різні аспекти права на працю.

Дистанційний курс розробляється з метою оволодіння знаннями та суддівськими навичками. Зокрема, після завершення курсу учасники знатимуть: сферу застосування різних статей Конвенції, які захищають окремі аспекти трудових прав та розмежування їх; елементи “трискладового тесту”; вимоги до якості “закону” у світлі практики ЄСПЛ; підстави виправданості втручання у права, гарантовані Конвенцією; легітимну мету втручання; критерії визначення “необхідності в демократичному суспільстві”. Крім того, учасники вмітимуть: системно аналізувати рішення ЄСПЛ; знаходити правову позицію в рішенні ЄСПЛ (знаходити те рішення, яке стосується справи або проблеми); ідентифікувати випадки втручання у трудові права; оцінити виправданість втручання в ці права з урахуванням практики ЄСПЛ; застосовувати  “трискладовий тест” для оцінки виправданості втручання у права особи, передбачені статтями 8–11 Конвенції; співвідносити національне законодавство з Конвенцією; застосовувати Конвенцію та практику ЄСПЛ як джерело права та тлумачити національне законодавство “в дусі” практики ЄСПЛ; обґрунтовувати прийняте рішення з використанням, у разі необхідності, практики ЄСПЛ; розуміти соціальний контекст справ і визначати наявність чи відсутність дискримінації при реалізації трудових прав. Загалом, курс сприятиме утвердженню поваги до прав людини та основоположних свобод як цінностей демократичного суспільства.

Протягом апробації учасники вирішували тестові завдання, брали участь у моделюванні судового засідання (формуючи та представляючи позицію заявника/уряду), аналізували застосування практики ЄСПЛ у  рішеннях національних судів.

Обговорюючи застосування Конвенції при вирішенні трудових спорів, увагу суддів зосереджено на питаннях щодо гарантій права на справедливий суд при розгляді трудових спорів. Також, значну увагу приділено питанням заборони рабства та примусової праці ( стаття 4 Конвенції); реалізації трудових прав у світлі статей 8-11 Конвенції; захисту права власності (стаття 1 Першого протоколу до Конвенції) у сфері трудових відносин; реалізацію трудових прав без дискримінації; аналіз національної практики застосування рішень ЄСПЛ.