Національна школа суддів України

Апробація семінару-практикуму для суддів адміністративних судів

11 лютого 2021 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки для підтримання кваліфікації суддів окружних адміністративних судів провела в онлайн–апробацію семінару–практикуму “Судова дискреція в адміністративному судочинстві”.

Вітальним словом відкрила захід та представила викладачів семінару–практикуму начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Ольга Шаповалова. Надалі модератор курсу – викладач-науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів) Олександр Терлецький ознайомив слухачів і слухачок з метою та завданнями курсу, методами та правилами роботи та визначив очікування від семінару–практикуму.

Курс викладали судді Віктор Маринченко, Світлана Головчук, Ірина Верба, Олександр Кукоба, Ганна Панова, Олена Терлецька та Ангеліна Черникова.

До початку дискусії було проведено експрес–опитування та обговорення для визначення рівня заінтересованості суддів і зосередження уваги на обраній тематиці. У ході заняття розглядалися питання визначення поняття судового розсуду, розсуд в матеріальному та процесуальному праві, а також були визначені межі суб’єктивного у судовому розсуді.

Окремо акцентувалася увага на судовому розсуді з позиції практики Європейського суду з прав людини та при розгляді адміністративної справи за Кодексом адміністративного судочинства України. Фінальним блоком питань, що пропонувався до уваги суддів, були теми інстанційного судового розсуду, зокрема розсуд апеляційним та касаційним судами.

Кріт того, судді виконали практичні завдання та взяли участь у модерованих  дискусіях.