Національна школа суддів України

Апробація семінару-практикуму “Призначення та проведення експертиз у цивільному судочинстві”

19 вересня 2019 року розробники навчальних програм з цивільного судочинства на чолі із заступницею начальниці відділу підготовки викладачів (тренерів) Галиною Юровською провели апробацію семінару-практикуму з питань призначення та проведення експертиз у цивільному судочинстві. Захід відбувся у рамках підготовки суддів окружних загальних судів в Київському апеляційному суді.

Над розробкою інноваційного навчального заходу працювала група розробників із досвідчених суддів-практиків, науковців та експертів. До проведення семінару-практикуму у якості викладачів сьогодні були залучені викладач-науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів) Лілія Гуцал, суддя Обухівського міськрайонного суду Київської області Олександр Тиханський, суддя Семенівського районного суду Віктор Харченко, суддя Харківського апеляційного суду Віктор Яцина та відряджені до Національної школи судді Андрій Нижний та Лілія Карабак.

Програмою семінару-практикуму передбачено вивчення нормативного регулювання, процесуальних аспектів призначення і проведення судових експертиз. Викладачі (тренери) зосередили увагу суддів на проблемних питаннях та особливостях підготовки та оформлення матеріалів для проведення економічної експертизи у справах щодо кредитних правовідносин, експертизи у земельних спорах, судово-почеркознавчої та технічної експертиз документів, автотехнічної та авто товарознавчої експертиз, психологічної та психіатричної експертиз, генотипоскопічної експертизи, експертизи для встановлення та фіксування змісту веб-сайту. Надзвичайно актуальним в цивільному судочинстві залишається питання визначення розміру моральної шкоди через експертний висновок.

Конструктивне обговорення зазначених питань дозволить суддям на практиці застосовувати здобуті знання та навички у відповідності до вимог законодавства.

Для ефективного засвоєння навчальних матеріалів, досвідчені тренери завжди використовують інтерактивні методи навчання. На думку розробників, досить вдалим було застосування “грецького хору”, коли заступник директора ТОВ “Експертно-дослідна служба України” Ірина Квашніна та експерт Олексій Віхляєв, які входять до групи розробників, виступали в ролі експертів при обговоренні кожного питання.