Національна школа суддів України

Апробація тренінгу “Кіберзлочинність та електронні докази в кримінальному судочинстві”

15 вересня 2020 року Національна школа суддів України провела апробацію тренінгу “Кіберзлочинність та електронні докази в кримінальному судочинстві”. Тренінг проводився в рамках підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів у режимі реального часу через платформу для проведення вебінарів і вебконференцій “Zoom”.

Вітальне слово до учасників тренінгу скерувала проректор Наталія Шукліна, яка наголосила на важливості питань електронних доказів та протидії кіберзлочинності в суддівській освіті та підкреслила, що розроблений тренінг є своєчасним в контексті актуалізації використання кіберпростору як в Україні, так і в глобалізованому світі.   

Заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, співкерівник тренінгу  Олександр Іщенко ознайомив учасників із методологією проходження тренінгу, складом викладацької групи, правилами проведення онлайн тренінгу та побажав усім плідної дискусії.

Від Національної школи суддів України участь у тренінгу також взяли заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Марина Самофал і головний науковий співробітник вказаного відділу Олександр Кравчук.

Викладачами-розробниками тренінгу стали Михайло Зімін, суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу, Дмитро Крівцов, суддя Московського районного суду міста Харкова, Владислав Овсянніков, суддя  Дергачівського районного суду Харківської області (співкерівник тренінгу) та Тетяна Фортуна, суддя  Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області.

Під час тренінгу учасники переглянули навчальні відеоматеріали, пройшли онлайн опитування із використанням електронних систем та взяли участь у виконанні практичних завдань у окремих віртуальних кімнатах. Тренерами було обговорено із учасниками теми: «Природа електронних доказів. Кіберзлочини», «Мережа інтернет: принципи функціонування», «Судова експертиза електронних доказів», «Загальні принципи аналізу електронних доказів. Оцінка цифрових доказів у кримінальному процесі», «Законодавче регулювання електронних доказів в Україні», «Міжнародне співробітництво під час збирання електронних доказів».

За результатами проходження тренінгу слухачі заповнять онлайн анкети зворотного зв’язку.