Національна школа суддів України

Апробація тренінгу щодо банкрутства юридичних осіб

29 вересня 2022 року Національна школа суддів України провела апробацію тренінгу “Розгляд справ про банкрутство юридичних осіб” для суддів місцевих господарських судів.

Вітальними словами тренінг розпочав Іван Балаклицький, начальник відділу підготовки суддів, який підкреслив важливість та актуальність розробленого курсу для суддів.

Тренерська команда, до якої ввійшли судді господарських судів Лілія Грабован, Володимир Гевко, Олена Янюк та Роман Міліціанов успішно презентувала матеріали курсу та відповіла на поставлені питання.

Програма тренінгу складалася із чотирьох тем:

1. Основні аспекти вирішення питання відкриття провадження у справах про банкрутство. Процедура розпорядження майном боржника;

2. Застосування процедури санації та ліквідації боржника;

3. Визнання правочинів боржника недійсними. Субсидіарна і солідарна відповідальність;

4. Окремі особливості справ про банкрутство юридичних осіб.

Цікавим доповненням до теми тренінгу була презентація судді Господарського суду Закарпатської області Павла Пригуза щодо умов і підстав солідарної відповідальності керівника боржника.

Суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Олександр Банасько проінформував слухачів про основні підходи Верховного Суду до вирішенні актуальних питань щодо банкрутства юридичних осіб.

Після завершення апробації тренінгу судді висловили свої побажання та пропозиції, які будуть враховані розробниками на черговому засіданні з доопрацювання матеріалів тренінгу.