Національна школа суддів України

Арешт майна в кримінальному провадженні

10 березня  2017 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України  проводить семінар для суддів місцевих загальних судів на тему:  “Арешт майна в кримінальному провадженні: теоретичний аспект  та судова практика”.

Участь у заході беруть 30 суддів місцевих загальних судів Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Полтавської, Сумської, Харківської областей. Широке представництво на семінарі суддів різних регіонів стало можливим завдяки запровадженню Національною школою суддів України системи електронної реєстрації на заходи, передбачені календарним планом періодичного навчання суддів з метою підвищення рівня кваліфікації.

З вітальними словами  до присутніх звернулись директор регіонального відділення Валентина Коржик, секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Харківської області Петро Гришин та суддя Апеляційного суду Харківської області Олександр  Курило.  Валентина Коржик щиро подякувала суддям за зацікавленість навчальними заходами що проводить відділення та підкреслила тематичну спрямованість та актуальність обраної теми семінару.

Перша сесія заходу присвячена теоретичному та практичному аспектам розгляду судом першої інстанції клопотань про накладення арешту на майно. З доповідями виступили доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри кримінального процесу та оперативно – розшукової діяльності Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Ольга Шило та суддя, голова Київського районного суду міста Харкова, кандидат юридичних наук Світлана Шаренко.

Друга сесія семінару розпочалась  з виступу судді Апеляційного суду Харківської області Олександра Курила, який розглянув із слухачами причини скасування судових  рішень щодо накладення арешту на майно, проаналізував практику судів апеляційної інстанції у цих справах та обговорив із суддями правові підстави тимчасового вилучення майна в кримінальному провадженні.

Судді – учасники семінару жваво обговорювали практичні аспекти пов’язані з прийняттям до розгляду клопотань про накладення арешту на майно. Суддя, голова Люботинського міського суду Харківської області Ірина Дем’яненко звернула увагу присутніх на конкретні приклади розгляду кримінальних  справ, які перебували в її провадженні та були в подальшому переглянуті судом апеляційної інстанції. 

Наприкінці заходу учасники семінару поділились враженнями від навчань та висловили свої пропозиції щодо наступних занять, заповнивши анкету зворотного зв’язку.