Національна школа суддів України

Аспекти практики застосування суддями-тренерами Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод

22–24 грудня 2014 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з Верховним Судом України, Вищим адміністративним судом України та проектом “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя”  проводить підготовку суддів-тренерів у методологічній школі з питань застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини.



Вітальними словами підготовку відкрили проректор з науково–дослідної роботи Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, професор, заслужений юрист України Наталія Шукліна, начальник відділу узагальнення судової практики Вищого адміністративного суду України Володимир Котвицький та національний спеціаліст проектів, Координатор проектів ОБСЄ в Україні Олена Лунгол.

Для проведення підготовки викладачами запрошено адвоката (урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини  2012–2013 р.р.) Назара Кульчицького та начальника відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Тетяну Фулей.

Назар Кульчицький у доповіді познайомить слухачів з умовами обмеження прав людини та основоположних свобод (законність, необхідність в демократичному суспільстві, дотримання балансу інтересів). Викладач запропонує суддям-тренерам обговорити на конкретних прикладах статті 3, 5, 8, 9, 10, 11 Конвенції та статті 1 Першого протоколу до Конвенції. Під час підготовки викладач використає метод експрес-опитування, в якому учасники будуть мати змогу відповісти на запитання з множинним вибором відповідей за допомогою клікерів.

Тетяна Фулей надасть методичні рекомендації та наведе практичні приклади різних підходів застосування суддями Конвенції та практики Європейського суду з прав людини. Актуальною та доцільною буде презентація інформаційних ресурсів Програми “Освіта з прав людини для фахових юристів”.  

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.

Після закінчення підготовки кожному судді, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.