Національна школа суддів України

Аспекти розгляду справ про визнання правочинів недійсними

15 листопада 2019 року в місті Чернівцях місцеве  регіональне відділення  Національної  школи суддів України провело загальноукраїнський семінар для суддів загальних судів на тему: “Особливості розгляду спорів про визнання правочинів недійсними”.

Семінар відкривали директор Чернівецького регіонального відділення, суддя у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Анатолій Огородник і суддя, секретар палати Чернівецького апеляційного суду Олександр Одинак, які привітали учасників та зауважили,  що діяльність Національної школи суддів України спрямовано на підготовку висококваліфікованих суддівських кадрів зі своєчасним реагуванням на зміни в законодавстві й судовій практиці та врахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Вітальною  промовою  до  учасників  заходу  також звернулась викладач – науковий консультант відділу підготовки викладачів(тренерів) Національної  школи суддів України, суддя  у відставці Лілія Гуцал, яка відзначила актуальність  теми цього семінару.

Провели захід судді Чернівецького апеляційного суду Ігор Лисак  і Наталія Половінкіна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри приватного права юридичного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича  Володимир Никифорак та розробник цього курсу, суддя, кандидат юридичних наук Андрій Нижний.

До програми семінару включено такі питання:

наслідки недійсності правочину;

визнання правочину дійсним як спосіб захисту порушеного права;

процесуальні аспекти розгляду справ про визнання правочинів недійсними;

невідповідність волі та волевиявлення сторони правочину як підстава його недійсності;

окремі аспекти застосування норм права при розгляді спорів про визнання правочинів недійсними та ін.

Використовуючи презентації PowerPoint, доповідачі разом із слухачами обговорили проблемні аспекти розгляду цивільних справ, пов'язаних із правочинами.

Учасники семінару взяли участь у дискусіях, експрес–опитуваннях з використанням клікерів та отримали вичерпні відповіді на всі свої запитання. На завершення заходу судді поділилися враженнями, висловили свої побажання та пропозиції.