Національна школа суддів України

“Автономні концепції” у Європейській Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод

6 березня 2017 року в місті Одесі регіональним відділенням Національної школи суддів України було проведено одноденний семінар для суддів  місцевих загальних судів Одеської, Миколаївської та Херсонської областей на тему: “Автономні концепції” у Європейській Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод ”.  

Вітальними словами семінар відкрив директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець і запрошені викладачі - суддя Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області, кандидат юридичних наук Тетяна Шевиріна та   суддя Львівського окружного адміністративного суду Роксолана Качур.  

Розпочався захід із встановлення рівня обізнаності учасників семінару, яке провадилося за допомогою клікерів, та аналізу результатів тестування. 

Викладачі  Тетяна Шевиріна та Роксолана Качур розповіли суддям про основні підходи до тлумачення Конвенції Європейським судом з прав людини, історичний та правовий аспекти тлумачення основних понять. Учасники семінару детально зупинилися на вивченні статті 6 Конвенції щодо визначення таких понять як “суд”, “спір”, “цивільний характер” права, “кримінальне обвинувачення”, на визначенні понять “житло” та “кореспонденція” (Стаття 8 Конвенції). Окремі лекції було присвячено темам: приватне життя та його аспекти, персональні дані, банки даних та реєстри, відносини, що становлять сімейне життя, шлюб, кровне споріднення, усиновлення.

Протягом семінару судді працювали у малих групах, виконували практичні завдання та грали у рольові ігри. На завершення заходу викладачами проведено за допомогою клікерів тестування учасників для встановлення рівня засвоєння ними вивченого матеріалу.

Повний текст програми семінару  розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України.