Національна школа суддів України

Авторитет суду: що на нього впливає та як він історично змінюється під впливом суспільних течій

30–31 січня 2017 року в місті Львові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів на тему: “Авторитет судової влади: доброчесність та компетентність судді як основні елементи довіри до суду”.

Відкриють захід проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України Анатолій Костенко, директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна, голова Апеляційного суду Львівської області Петро Каблак, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України у Львівській області Віктор Дейнека, суддя Львівського окружного адміністративного суду Олександр Сасевич, завідувач кафедри теорії та філософії права юридичного факультету Львівського ЛНУ ім. І. Франка, доктор юридичних наук Віталій Косович.

Уперше семінар на таку тему було проведено для суддів місцевих загальних судів у грудні 2016 року. Захід отримав безліч схвальних відгуків. Участь у такому семінарі для суддів, які визначили для себе цю тему актуальною та важливою, стала можливою завдяки  електронній реєстрації.

У ході організації цього дводенного заходу було враховано бачення цієї проблеми різними експертами та спеціалістами, а саме – розширено вектори тематики, що дозволить більш ґрунтовно розкрити зміст авторитету суду із врахуванням історичних, суспільних, психологічних та навіть медіа- аспектів.

Семінар буде проведено за сприяння директора Наукової бібліотеки Львівського національного університету ім. І. Франка, кандидата історичних наук, доцента Василя Кметя. Із лекції про бібліотечний осередок, як культурно-освітній простір, з ознайомлення з історією найдавнішої бібліотеки України та з огляду експозиції старовинної літератури з її фондів буде розпочато семінар. Наприкінці лекції Василя Кметя зверне увагу суддів на ораторське мистецтво, як на один із важливих елементів авторитету суду.

Наступним блоком, логічно пов’язаним із питаннями, що розкривають поняття авторитету суду, є зосередження на авторитеті судової влади крізь призму історії. Суддя Шевченківського районного суду м. Львова Павло Едер на прикладі реформ та дисциплінарної політики розповість суддям про судову владу Галичини в період панування Габсбургів.

Про історико-правовий та соціальний аспекти авторитету судів розповість доцент кафедри давньої історії України та архівознавства історичного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка, кандидат юридичних наук Степан Білостоцький.

Суддя Апеляційного суду Закарпатської області Лілія Симаченко зосередить увагу суддів на сучасному понятті та складових авторитету суду.

Суддя Львівського окружного адміністративного суду Роксолана Качур розповість про свободу вираження поглядів у судовій системі з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Особливу увагу буде приділено суспільним засобам та межам забезпечення безпеки суду. Про європейську практику захисту служителів Феміди від зазіхань на основні права та свободи розповість Маркус Ролофс, який представляє у Львові Консультативну місію Європейського Союзу з питань верховенства права.

Один із модулів семінару включає інформаційну сферу, як складову судової влади, комунікацію та медіа-грамотність суддів. З аспектами цього прогресивного явища сучасності учасників семінару ознайомлять суддя Львівського окружного адміністративного суду Володимир Кравчук, медіа-юрист Світлана Процишак та експерт із комунікацій та роботи з інформаційним простором Андрій Уманець.

Для закріплення матеріалу Світланою Процишак буде запропоновано виконання завдань. Судді матимуть змогу оголосити результати розв’язання завдань та обговорити їх, отримавши відповідь на актуальні запитання.

Підсумує роботу семінару судовий експерт-психолог комунального закладу Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні Зоряна Кошулинська з висвітлення питання внутрішньоособистісних конфліктів. Викладач зосередить увагу на факторах впливу під час прийняття суддею рішень і на методах, які сприяють подоланню стресових ситуацій, зростанню впевненості та зміцненню авторитетності судді не лише в судових системах, але й на загальнонаціональному рівні. Окремим завданням психолога буде спостереження за аудиторією, підведення підсумків щодо сприйняття учасниками семінару цієї теми із врахуванням аспекту взаємодії суддів зі ЗМІ. Також Зоряна Кошулинська надасть суддям рекомендації щодо попередження та розв’язання кризових явищ у професійному житті.

Львівське регіональне відділення висловлює щиру подяку усім, хто долучився до проведення семінару, сприяв його організації, чим зробив вагомий внесок у розбудову нової судової влади як об’єкту довіри суспільства.