Національна школа суддів України

Авторитет суду як фундамент довіри до суду

20 травня 2024 року Національна школа суддів України провела у місті Львові  семінар для суддів місцевих загальних судів “Етичні дилеми при здійсненні правосуддя”.

Семінар організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно та за фінансової підтримки Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (далі КМЄС).

Відкриваючи захід, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна підкреслила важливість та актуальність теми семінару, подякувала експертам з КМЄС за багаторічну співпрацю, представила викладачів та висловила сподівання, що даний захід стане хорошою можливістю надати суддям свої пропозиції до наступної версії Кодексу суддівської етики, оскільки саме досвід суддів дозволить зробити Кодекс практичним.

Маркус Ролофс, радник КМЄС з питань верховенства права, привітав учасників, коротко окреслив заплановані завдання заходу та закликав суддів до активних дискусій.

До вітального слова було запрошено суддю Конституційного Суду України, заслуженого юриста України, кандидата юридичних наук Петра Філюка, який запропонував учасникам ділитися досвідом та побажав відкритого спілкування.

Барт Шефферс, радник і тренер КМЄС з питань належного врядування підняв тему етичної дилеми в суді та в подальшому розкрив питання упередженості та неналежного впливу; Як виникають етичні дилеми?; Як розглядати етичні дилеми та робити вибір?

Суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді та голова комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Ради суддів України Єгор Краснов, презентував напрацювання робочої групи Ради суддів України з оновлення Кодексу суддівської етики та звернув увагу, що остаточна редакція Кодексу буде прийнята на найближчому з’їзді суддів України. Для обговорення було представлено у порівнянні версії чинного Кодексу суддівської етики та проєкт змін до нього.

Оксана Грищук, суддя Конституційного Суду України, провела модеровану дискусію та надала можливість кожному учаснику зосередитись на важливих питаннях, які підняли доповідачі протягом заходу.

Інна Плахтій, член Вищої ради правосуддя та суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області у своїй презентації розповіла про дисциплінарну відповідальність суддів за порушення норм суддівської етики та наголосила на дисциплінарних провадженнях, які розглядалися Вищою радою правосуддя.

Питання незалежності та авторитету судової влади через призму сучасних етичних стандартів висвітлив суддя Конституційного Суду України, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Петро Філюк.

За підсумками семінару кожен учасник отримав Сертифікат Національної школи суддів України.