Національна школа суддів України

Бажання та вміння ділитися знаннями й досвідом

Завершилося стажування з кримінального судочинства в Бориспільському міськрайонному суді Київської області.

Це було вже другим знайомством із Бориспільським міськрайонним судом для чотирьох майбутніх суддів. Перше знайомство відбулося під час стажування з цивільного судочинства. Високий рівень організації першого стажування в цьому суді, щире бажання та вміння суддів ділитися знаннями й досвідом зі слухачками і слухачем справили свій вплив на подальший вибір майбутніми суддями місця стажування з кримінальних проваджень та у справах про адміністративні правопорушення.

Майбутні служителі Феміди з інтересом опановували знання та навички виготовлення процесуальних документів під наставництвом суддів Сергія Вознюка та Юрія Кабанячого.

Деякі зі слухачок не мали попереднього досвіду відвідування судових розглядів кримінальних проваджень, але хвилювання та невпевність з цього приводу були розвіяні професійними наставниками. Практичні поради коучів дали змогу більш глибше оволодіти навичками виготовлення процесуальних документів у кримінальному провадженні, а щире бажання та вміння поділитися знаннями й досвідом стимулювало до ретельного відпрацювання майбутніми суддями своїх навичок і вмінь.

Кандидатки та кандидат на посади суддів відвідували судові засідання під головуванням суддів Сергія Вознюка та Юрія Кабанячого.

Кандидатки на посаду судді Анні Сластьон та Ірина Шляховська зазначили, що захоплюються професійністю та організованістю судді Сергія Вознюка, а його здатність швидко та дипломатично гасити будь-який конфлікт у судовому засіданні вражає.

Суддя Юрій Кабанячий ніколи не втрачає оптимізму та завжди підбадьорить оточуючих йому людей, попри на неабияке навантаження та психологічну складність процесу та роль судді в долі людини.

Оксана  Косогор і Максим Кучерук висловили подяку наставникам за те, що попри значне навантаження в суді,  вони знайшли можливість, час і бажання поділитися своїми знаннями та досвідом з ними. Усі навички та вміння, отримані за час стажування, вони обов’язково використають під час підсумкового контролю та кваліфікаційного іспиту.

Усі майбутні судді одноголосно відмітили, що керівництво та колектив суду проявили максимальну доброзичливість, заінтересованість і турботу до них під час проведення стажування. Усі вони були почуті, а жодне питання не залишилося без відповіді.

21 та 22 березня 2019 і року майбутні судді відвідали Бориспільську місцеву прокуратуру Київської області.

Знайомство розпочалося із зустрічі з її керівниками - Артуром Томашевським і Сергієм Дяченком, які розповіли про структуру, завдання та специфіку роботи цього органу.

Після визначення заходів ознайомчого візиту було проведено практичні обговорення.

Особливу активність у дискусії проявив кандидат на посаду судді Максим Кучерук, який має досвід роботи в органах досудового розслідування.

Обговорювалися питання кваліфікації деяких складів кримінальних правопорушень, особливості кримінального провадження на підставі угод.

У ході ознайомчого візиту майбутні служителі Феміди провели також дискусії щодо вирішення складних процесуальних питань судового кримінального провадження,  отримали практичні поради застосування окремих новел Кримінального процесуального кодексу України.

Знання та навички, набуті під час стажування, будуть фундаментом для ухвалення обґрунтованих судових рішень.

\