Національна школа суддів України

Баланс між гуманністю та військовою необхідністю

29 березня 2022 року Національна школа суддів України провела онлайн–семінар “Кримінальні провадження в умовах воєнного стану”.

Відкриваючи захід, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук зазначив, що установа давно відновила роботу та проводить навчання для усіх категорій слухачів. Тематика навчань, які проводяться в існуючих умовах максимально наближена до потреб слухацької аудиторії. Не став вийнятком і сьогоднішній семінар, адже запропонована тема актуальна та вперше представлена Національною школою суддів України. Згодом цей матеріал буде запропоновано до вивчення суддям і в інших регіональних відділеннях, - резюмував керівник установи.

Для проведення онлайн-семінару запрошено суддю Вищого антикорупційного суду, кандидатку юридичних наук Віру Михайленко, суддю, голову Личаківського районного суду м. Львова Сергія Гирича, директора Навчально-наукового інституту міжнародних відносин ПЗВО “Київський міжнародний університет”, співзасновника ГО “Центр міжнародного гуманітарного права і перехідного правосуддя” Юрія Усманова, адвоката АО “Амбрела” Андрія Яковлєва та адвоката Регіонального центру з прав людини, експерта Української Гельсінської спілки з прав людини Романа Мартиновського.

Предметом обговорення були особливості кримінального провадження в умовах воєнного стану, в тому числі новели законодавства та судової практики; організація належної роботи суду в умовах особливого правового режиму, що вводиться у разі загрози національній безпеці; міжнародне гуманітарне право як основа для притягнення до відповідальності за воєнні злочини.

За результатами участі в семінарі  слухачі отримали електронні Сертифікати Національної школи суддів України.