Національна школа суддів України

Базовий курс з міжнародних злочинів: теорія і практика

3–4 вересня 2024 року Національна школа суддів України спільно з міжнародною організацією “Advocates for International Development” (А4ІD) в рамках Програми “Розвиток компетентностей для правничого сектору України” проводить регіональний тренінг “Базовий курс з міжнародних злочинів. Теорія і практика” для суддів місцевих загальних судів із метою підвищення рівня їх кваліфікації.

Навчальний захід відкрила начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України Тетяна Фулей, яка провела знайомство з учасниками та опитування щодо їх очікувань від участі у тренінгу, звернула увагу слухачів на те, що отримані знання сприятимуть підвищенню та поглибленню їх професійних знань щодо практичних аспектів відправлення правосуддя у справах про міжнародні злочини.

Під час навчання учасники матимуть змогу прослухати фахові тематичні виступи міжнародних та національних експертів-викладачів – юридичного радника Командувача спільних операцій, радника з політики при Раднику із національної безпеки, юридичного радника в Міністерстві закордонних справ Клайва Доу та українських суддів Владислава Овсяннікова, Наталію Щербину і Михайла Зіміна.

Від Національної школи суддів України тренінг супроводжують провідна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Юлія Найденко та  головна спеціалістка відділу підготовки суддів Наталія Бойко.

Програмою дводенного тренінгу передбачено обговорення актуальних питань щодо застосування Міжнародного гуманітарного права та Міжнародного кримінального права, поняття найманців, визначення військових та цивільних об’єктів, воєнних злочинів нападів на цивільне населення та цивільні об’єкти, оцінки пропорційності нападу, розмежування складів міжнародних злочинів у формі катувань, умисних заподіянь страждань та нелюдського поводження, судового розгляду за відсутності обвинуваченого (in absentia).

Крім того, у ході навчання суддям-учасникам буде презентовано вироки у справах (модельні вироки) щодо воєнних злочинів, а також запропоновано попрацювати в групах з практичним кейсом із написання проєкту рішення/вироку.

Протягом навчання учасники матимуть змогу обговорювати представлений матеріал, ставити уточнюючі запитання експертам та ділитися власним професійним досвідом.

За результатами проходження тренінгу учасники отримають сертифікат НШСУ.