Національна школа суддів України

Безбар’єрність та довіра

3 грудня 2021 року в місті Львові начальниця відділу підготовки працівників апаратів судів Національної школи суддів України  Наталія Тимощук, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна та директорка “Вінницького навчального центру” Олена Мілієнко взяли участь у роботі круглого столу “Дослідженння доступу до правосуддя. Забезпечення та дотримання права осіб з інвалідністю в Україні 2021: реалії та виклики”. 

Відкриваючи захід, голова Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Правозахисна спілка інвалідів” Олександр Вознюк зазначив, що мета зустрічі – проаналізувати проблемні питання цієї тематики та змінити підходи до забезпечення доступу людей з інвалідністю до правосуддя.

Голова Західного апеляційного господарського суду Борис Плотніцький підкреслив, що, незважаючи на велику кількість нормативно-правових актів, які мали б забезпечувати безбар’єрний доступ людей з інвалідністю  до органів правосуддя, на практиці є дуже багато невирішених питань.  Перше з них – це складність пристосувати “старі” приміщення судів до потреб людей з інвалідністю в частині фізичної доступності цих будівель для такої категорії відвідувачів.

Голова Восьмого апеляційного адміністративного суду Олег Заверуха  наголосив, що люди з інвалідністю є такими ж користувачами судових послуг, як і всі інші учасники судового процесу. Необхідно вживати усіх  можливих заходів, щоб кожен, хто звертається в суд за захистом свого порушеного права, зміг реалізувати свої конституційні права.

Суддя Львівського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України Олександр Сасевич звернув увагу, що ще у 2015 році з метою покращення доступу до правосуддя, забезпечення рівних прав для всіх категорій громадян та інтеграції сучасних інформаційних технологій в роботу судів Радою суддів України було схвалено Програму “Право на справедливий суд осіб з обмеженими можливостями”.

Заступниця начальника Територіального управління Державної судової адміністрації України у Львівській області Марія Коник  розповіла про реалії, з якими стикаються люди з інвалідністю, коли звертаються до судових установ.

Під час круглого столу було презентовано результати моніторингу забезпечення та дотримання прав осіб з інвалідністю щодо доступу до правосуддя, заходи для організації безбар’єрного та безперешкодного доступу до правосуддя людей з інвалідністю, опрацьовано сучасні вимоги щодо інформаційної доступності для людей з інвалідністю, а також приділено увагу етиці спілкування з людьми з інвалідністю.

Оксана Польна виступила із доповіддю “Забезпечення підвищення кваліфікації працівників апарату судів щодо етичного спілкування та взаємодії з особами з інвалідністю”.

Олена Мілієнко розповіла учасникам заходу про особливості спілкування працівників суду із людьми з інвалідністю та про архітектурні елементи універсального дизайну й інклюзії.

Відповідно до програми круглого столу питання щодо заходів для організації безбар`єрного та безперешкодного доступу до правосуддя людей з інвалідністю модерувала Наталія Тимощук.

Зазначимо, що щороку 3 грудня відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю, який було проголошено у 1992 році Генеральною Асамблеєю ООН. Організація закликала держави проводити інтеграцію осіб із інвалідністю в життя суспільства.