Національна школа суддів України

Безпека суддів та працівників апарату суду в конфліктних ситуаціях

17 липня 2020 року заступник начальника відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України Діана Сніцаренко та головні спеціалісти цього ж відділу Світлана Нечипорук і Наталія Свиридова взяли участь у спеціалізованому вебінарі для співробітників Служби судової охорони “Судова безпека в умовах порушення громадського порядку”, проведеному Проєктом ЄС “Право–Justice” в рамках ініціативи “Модельні суди” спільно зі Службою судової охорони.

Вітальними словами  вебінар відкрила головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право–Justice” Анна Адамська–Галлант, яка представила спікерів заходу.

Міжнародний експерт Проєкту ЄС “Право–Justice” Корнеліс Верхарен, фахівець із питань безпеки МЗС Нідерландів, керівник польового офісу Гароуе, Сомалі, розкриваючи тему “Порушення громадського порядку: виклики та можливості”, зосередив увагу учасників на психологічних аспектах контролю натовпу та першочергових заходах налагодження комунікації з протестувальниками й організаторами. Також спікер надав рекомендації щодо протидії загострення ситуації та вирішенню конфліктів як у приміщенні суду, так і за його межами.

Під час доповіді міжнародного експерта Проєкту ЄС “Право–Justice” (Румунія), керівника служби безпеки Спеціального трибуналу по Лівану  з основних принципів організації судової безпеки під час масових акцій протесту Сільвіу Сандру було детально розкрито питання щодо видів потенційних загроз і ризиків та особливостей забезпечення безпеки у приміщенні суду. Сільвіу Сандру надав дієві рекомендації щодо необхідних заходів безпеки периметру, а також оцінки потенційних загроз і ризиків особами, відповідальними за вжиття заходів безпеки.

Полковник Служби судової охорони, начальник управління забезпечення безпеки учасників судового процесу Ігор Шашкін поділився досвідом щодо забезпечення Службою судової охорони безпеки судових процесів, зокрема під час розгляду резонансних справ, взаємодії з іншими органами під час виконання завдань, пропуску у приміщення суду учасників судових процесів та журналістів, наголосив на силах і засобах Служби судової охорони, що залучаються для забезпечення безпеки судових процесів.

На завершення заходу учасники отримали фахові відповіді на всі свої запитання, а також коментарі міжнародних експертів і спікерів вебінару з важливих питань, пов’язаних із протидією загостренню ситуації та вирішенню конфліктів у суді чи поза його межами, підвищенням рівня судової безпеки в конфліктних ситуаціях під час масових акцій протесту та розглядом резонансних справ, психологічними аспектами контролю натовпу, а також налагодження комунікації з протестувальниками.