Національна школа суддів України

Через конституційні зміни до доброчесної і аполітичної Феміди

19 жовтня 2015 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у Форумі  “Доброчесна і аполітична Феміда через конституційні зміни”. 

У заході взяли участь провідні експерти-конституціоналісти, члени Конституційної комісії,  народні депутати України,  представники судової системи, Міністерства юстиції, міжнародних програм технічної підтримки.

Метою Форуму було публічне обговорення проекту змін до Конституції України в частині правосуддя з тим, аби вони могли забезпечити реальну судову реформу та відповідати вимогам суспільства.

Відкрита експертна дискусія стосувалася проблемних питань змін до Конституції та необхідних кроків, націлених на досягнення широкої суспільної підтримки в процесі імплементації  судової реформи.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у панельній дискусії під назвою «Політично незалежна Феміда».

Микола Оніщук констатував, що основним завданням конституційного реформування правосуддя є створення засад його функціонування на принципах доброчесності, ефективності та незалежності.

Ректор відмітив очевидність того, що оновлення суддівського корпусу являється складовою комплексних заходів щодо реформування правосуддя. Напрацьовані конституційні зміни створюють необхідні передумови формування незалежного і неупередженого правосуддя.

Ректор підкреслив, що країни європейського континенту не мають досвіду тотального оновлення судової системи. Закладення підвалин нової якості правосуддя і оновленння суддівського корпусу – багатоскладовий і тривалий процес. Він включає реалізацію механізмів атестації суддів, звільнення з посад тих, хто не відповідає критеріям етичності, професіоналізму, доброчесності. Їх місце мають зайняти ті, хто пройде конкурсний відбір доступу до професії, спеціальну підготовку для кандидатів на посаду судді, відповідатиме оновленим цензам та кваліфікаційним вимогам – резюмував Микола Оніщук.