Національна школа суддів України

Через знання – до доброчесності

24 березня 2015 року відбулася зустріч ректора Національної школи суддів України Миколи Оніщука з місією експертів Європейської Комісії та Європейського Союзу з оцінки реалізації Україною Плану дій щодо лібералізації візового режиму. Місію цікавило відображення у процесі  підготовки суддів питань запобігання  та протидії корупції.

Ректор розповів європейським експертам про особливості суддівської освіти в Україні, її стан, форми та організацію.
Тема антикорупційного законодавства  є складовою первинної підготовки кандидатів на посаду судді, підтримання та підвищення кваліфікації суддів. Нова система первинної підготовки суддів буде мати стандартизовану програму та окремий курс, присвячений темі доброчесності та протидії корупції.

 Процес підготовки направлений на підтримання та підвищення кваліфікації суддів доволі насичений заняттями з антикорупційної  тематики, відповідні програми підготовки оновлюються з огляду на розвиток профільного законодавства.  Відчувається вмотивований запит  суддівської спільноти на знання у сфері запобігання та протидії корупції,-  підкреслив Микола Оніщук.

Експертів також цікавило запровадження кваліфікаційного оцінювання суддів. Під час обговорення констатувалось, що реалізація цього завдання має бути всестороннє виваженою, аби не було підстав поставити під сумнів та переглянути результати кваліфікаційного оцінювання у глобальних масштабах.

Представники місії були поінформовані про зміст,  структуру та обсяги  заходів підготовки для суддів з  питань запобігання та протидії корупції.  Головний науковий співробітник Національної школи суддів України Наталія Ахтирська детально розповіла про напрацювання та досвід установи в цьому напрямку.
Експерти відзначили рівень відображення у процесі  підготовки суддів питань запобігання та протидії корупції. Констатувалось, що ефективність антикорупційної політики держави залежить у значній мірі і від правозастосовної практики, яку сформують суди.