Національна школа суддів України

Черговий день підготовки суддів Вищого антикорупційного суду

25 лютого 2021 року Національна школа суддів України продовжила онлайн–підготовку суддів Вищого антикорупційного суду.

Першу сесію заняття відкрив модератор – проректор Володимир Мазурок.

Ключовим аспектом  першої презентації став розгляд важливого й актуального питання щодо відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом (зв’язок між корупцією та відмиванням коштів). Доповідач – суддя Тео Біль, міжнародний експерт, який спеціалізується на розгляді справ щодо організованої злочинності, корупції, економічних і фінансових злочинах, відмиванні коштів, а також міжнародному шахрайстві. Він є незалежним експертом Європейської комісії (DG NEAR) і Ради Європи (Королівство Бельгія).

Алеш Залар, суддя у відставці, голова Європейського центру вирішення спорів, міністр юстиції Республіки Словенія (2008–2012), експерт Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні, який проводив аналіз судових процесів у Вищому антикорупційному суді  та напрацював рекомендації щодо вдосконалення роботи, звернув увагу суддів на управління судовими справами: вивчені уроки та майбутні виклики. У ході презентації судді вислухали його практичні поради.

Другу сесію цього заняття модерувала проректорка Наталія Шукліна.

Програму тренінгу “Забезпечення слідчими суддями стандартів прав людини передбачених ЄКПЛ” відкрив заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Олександр Коротких, який ознайомив суддів з метою та змістом тренінгу. Перший модуль тренінгу присвячено розгляду питання забезпечення права особи на свободу та особисту недоторканість, з урахуванням положень статті 5 Європейської конвенції, національним і міжнародним стандартам захисту права власності під час вирішення клопотань щодо арешту майна та обшуку у кримінальному провадженні. Тренером цього модуля був суддя Петро Заруба.

Тренерами модуля “Обшук, огляд: актуальні проблеми розгляду клопотань” були судді Микола Місечко й Ольга Короткова.

Обговорення теми третього модуля супроводжувалось дискусією щодо таких питань: арешту майна в національному законодавстві, розгляду слідчим суддею клопотання про арешт майна, скасування арешту майна, оскарження ухвал слідчого судді, постановлених за наслідками розгляду клопотання щодо арешту майна, аналізу судових рішень, на яких зосередили увагу судді Максим Кравченко та Лариса Радуцька.

Відповідно до програми заняття заключний модуль “Строки досудового розслідування: актуальні питання обчислення та продовження у діяльності слідчого судді” проведуть судді Світлана Муратова та Ольга Короткова.

У ході тренінгу широко використовуються інтерактивні методики: модеровані дискусії, панельні обговорення та експрес–опитування.

У завершальний день програми (п’ятницю, 26 лютого) відбудеться обговорення дуже корисних і важливих практичних питань.