Національна школа суддів України

Деклараційна кампанія 2022

23 лютого 2022 року Національна школа суддів України провела семінар для суддів та працівників апаратів судів Антикорупційне законодавство: деклараційна кампанія 2022”. 

Вітальною промовою розпочали семінар модератори –  викладач Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська, головний редактор видання “Держслужбовець” Андрій Мацокін та спікер, головний спеціаліст відділу розробки і впровадження навчальних програм Управління просвітницької роботи та навчальних програм НЗК Олексій Тучак. Модератори акцентували увагу на особливості Е-декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру та змін до деяких законодавчих актів України стосовно встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації. Тема семінару актуальна, програма практично орієнтована, розкриває нагальні  питання, які відповідають потребам суддів та працівників апаратів судів.

У вступній презентації Наталія Ахтирська ознайомила слухачів з новелами антикорупційного законодавства України з питань декларування доходів та зі змінами в нормативно-правовій базі. Олексій Тучак детально зупинився на особливостях  декларування – 2022, розповів про нові зміни в Реєстрі декларацій: оновлення форми, затвердження Порядку заповнення декларації. Спікер відзначив, що вперше у декларантів з’явилася повноцінна заюстована інструкція про те як правильно заповнювати кожен пункт декларації. Предметом обговорення виступу Андрія Мацокіна стали практичні рекомендації з прикладами заповнення електронної форми декларації. Окрему увагу під час семінару було приділено обговоренню видів відповідальності за порушення антикорупційного законодавства. Наталія Ахтирська зазначила, що Кримінальним кодексом України передбачено притягнення до  кримінальної відповідальності за низку порушень серед яких – декларування недостовірної інформації.

Слухачі обговорили проблемні питання, обмінялись думками та отримали вичерпні, фахові відповіді від викладачів.