Національна школа суддів України

Деякі питання, що виникають при розгляді справ із кредитних правовідносин

3 березня 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів провела тренінг “Деякі питання, що виникають при розгляді справ із кредитних правовідносин”.     

Вітальними словами тренінг розпочали модератори – начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Ольга Шаповалова та викладач-науковий консультант Національної школи суддів України, суддя Апеляційного суду Харківської області у відставці Лілія Гуцал.

Модератори пояснили навчальні цілі тренінгу, з’ясували очікування суддів від участі в ньому та окреслили загальні положення законодавства щодо регулювання розгляду судами кредитних спорів.

Провели тренінг судді-викладачі Ірина Воробйова та Андрій Нижний, які залучили суддів до обговорення окремих проблемних питань, що виникають при розгляді справ про стягнення кредитної заборгованості. У своїх виступах викладачі розкрили особливості поруки як виду забезпечення виконання зобов’язань у кредитних правовідносинах, іпотеки як окремого виду застави, проаналізували окремі аспекти судової практики.

Виконання суддями практичних завдань щодо кредитного договору та його елементів, застосування позовної давності у кредитних спорах та забезпечення виконання зобов’язань є важливими для використання в роботі.  Судді жваво пройшли експрес-опитування.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.