Національна школа суддів України

Дистанційна підготовка в період карантину

Національна школа суддів України у зв’язку із підвищеними ризиками поширенням епідеміологічної ситуації, пов’язаної із коронавірусом COVID-19  та, беручи до уваги ряд звернень судів, суддів та працівників апаратів судів, проводить дистанційну підготовку суддів, працівників апаратів суддів та інші організаційні заходи в режимі відеоконференцій, вебінарів, тощо.

18 березня 2020 року на офіційному YouTube channel  Національної школи суддів України з метою підвищення рівня кваліфікації суддів місцевих загальних суддів було проведено інтерактивну лекцію з використанням презентації Power Point: “Особливості розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними”.

Дистанційне заняття розпочав проректор Анатолій Костенко, який наголосив на актуальності теми лекції. Проректор презентував посібник для суддів “Визнання правочинів недійсними: основи теорії та судова практика”, рекомендований до друку науково–методичною радою Національної школи суддів України, авторами якого є судді Андрій НижнийМаксим Ходаківський і Галина Юровська. У цьому посібнику висвітлено судову практику щодо визнання недійсності правочинів.

Суддя, кандидат юридичних наук Андрій Нижний протягом заняття розкрив особливості розгляду справ про визнання недійсними правочинів внаслідок невідповідності волі та волевиявлення його учасника; підстави та наслідки визнання недійсними правочинів, вчинених за межами дієздатності та підстави недійсності правочинів у сфері кредитних правовідносин.

Андрій Нижний акцентував увагу суддів на процесуальних аспектах розгляду справ зазначеної категорії цивільних справ. Було розглянуто актуальні практичні питання щодо визнання недійсними правочинів, пов’язаних з обігом нерухомості. Окремо було порушено важливе питання стосовно наслідків вчинення правочину за межами дієздатності. Викладач відповів на запитання, які надходили у процесі інтерактивного заняття.

Переглянути лекцію викладача Андрія Нижного і його презентацію  Power Point можна тут.