Національна школа суддів України

Дистанційний курс “Психологічні особливості спілкування з учасниками судового процесу, які мають досвід психотравмуючого впливу”

2–17 вересня 2024 року Національна школа суддів України проводить дистанційний курс для помічників суддів та працівників апаратів судів “Психологічні особливості спілкування з учасниками судового процесу, які мають досвід психотравмуючого впливу”.

Мета курсу – допомогти учасникам зрозуміти, що разом з необхідністю підвищення фаховості, надзвичайно важливим в сучасних умовах залишається питання особистісної психологічної безпеки кожного працівника суду.

Даний курс містить практичні завдання, а також передбачає можливість живого спілкування з викладачами курсу: фаховими психологами і досвідченими суддями. Отриманий досвід навчання допоможе краще зрозуміти стани, особливості перебігу різноманітних реакцій та проявів людини, яка зазнала психотравмуючого впливу. Це, в свою чергу, впливатиме на усвідомленість під час контакту з такими особами, та, як наслідок, убезпечить від ретравматизації, негативних психогенних впливів в професійному просторі. Крім того, особливо цінним буде обмін досвідом та думками з колегами на форумі в рамках цього курсу.

Навчальний матеріал об’єднано у 4 модулі:

-         у першому модулі міститься якісна і доступна інформація про природу травми, про її вплив на людину, про особливості перебігу різноманітних реакцій та проявів людини, яка зазнала психотравмуючого впливу;

-         у другому модулі приділено особливу увагу проблемам взаємодії з людьми, які зазнали психотравматизації, та надано практичні рекомендації щодо налагодження комунікації з ними;

-         у третьому модулі висвітлені питання застосування норм кримінального процесуального права, які спрямовані на забезпечення безпеки свідка та потерпілого;

-         у четвертому модулі наведено кейси з судової практики ЄСПЛ, стороною по справі в яких є особи, що зазнали психотравмуючого впливу.

Після кожного навчального блоку учасники виконають практичні завдання та зможуть скласти тести, щоб закріпити набуті знання на практиці.

За результатами успішного проходження дистанційного курсу учасники отримають електронний Сертифікат НШСУ.

Віддалений доступ до дистанційного курсу забезпечують відділ науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, Навчальний центр підготовки працівників апаратів судів, відділ підготовки суддів та відділ інформаційних технологій.