Національна школа суддів України

Діяльність помічника судді як важливий чинник підвищення авторитету правосуддя

12 жовтня 2022 року Дніпровське регіональне відділення спільно з відділом підготовки суддів Національної школи суддів України провели семінар–практикум для помічників суддів місцевих та апеляційних судів у режимі онлайн на тему “Роль помічника судді у забезпеченні професійної діяльності судді”.

З вітальною промовою виступила заступник директора Дніпровського регіонального відділення Алла БАШТАННИК, яка ознайомила учасників з програмою семінару-практикуму, викладачами і метою навчального заходу.

Для проведення семінару були запрошені: Олена МІЛІЄНКО  директор відділу “Вінницький навчальний центр” Національної школи суддів України; Павло ПАРХОМЕНКО – голова Бахмацького районного суду Чернігівської області; Оксана ПІДГАЙНА – керівник апарату Волинського апеляційного суду; Андрій МАСЛЮК – заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України.

Модератором заходу була заступник директора Дніпровського регіонального відділення Алла БАШТАННИК.

Директор відділу ВНЦ Олена МІЛІЄНКО під час проведення лекцій розглянула питання правового статусу помічника судді і зосередила увагу слухачів на етичних аспектах діяльності помічників суддів.

Суддя Павло ПАРХОМЕНКО розповів про види і форми комунікації, висвітлив специфічні ознаки іміджу судової влади, а також надав практичні поради щодо покращення взаємодії помічників суддів з суддями та відвідувачами судів у процесі судочинства. 

Заступник начальника відділу Андрій МАСЛЮК  ознайомив учасників заходу з основними проявами професійного вигорання та емоційними симптомами вигорання, окреслив шляхи гармонізації психологічного стану, розкрив психологічні аспекти профілактики професійного вигорання.

Керівник апарату Оксана ПІДГАЙНА під час проведення лекцій і модерованої дискусії обговорила актуальні питання щодо посадових обов’язків помічників суддів і особливості порядку призначення на посаду, умови оплати праці, соціальний захист та інші питання стосовно патронатної служби в судах.

Під час семінару-практикуму помічники суддів брали участь в експрес-опитуваннях, мозковому штурмі та обговоренні проблемних питань.

За результатами проведеного заходу учасники отримають електронний Сертифікат НШСУ.

Повний текст програми семінару-практикуму розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.