Національна школа суддів України

Діяльність слідчих — від теорії до практики

Продовжуючи практику проведення ознайомчих візитів, 25–26 березня 2019 року слухачі та слухачки спеціальної підготовки здійснили дводенні ознайомчі візити до органів досудового розслідування у місті Києві. 

Сергій Митич, начальник відділення розслідування злочинів у сфері службової діяльності слідчого відділу Голосіївського управління поліції ГУ Національної поліції в місті Києві, ознайомив майбутніх суддів з роботою очолюваного ним підрозділу, зокрема, з особливостями роботи слідчих і детективів, процесуальними та повсякденними проблемами в їхній роботі, а також відповів  на  числені питання. У рамках цього візиту, майбутні служителі Феміди мали унікальну нагоду ознайомитись  із роботою нової моделі поліцейського офісу, що одним із перших в Україні створено на базі Голосіївського управління поліції у м. Києві, що реалізується як спільний пілотний проект Міністерства внутрішніх справ і Національної поліції при партнерській підтримці ICITAP і Бюро з правоохоронних питань (INL) Державного департаменту США.

Кандидати та кандидатки на посади суддів, які зустрічалися із начальником слідчого відділу Дарницького управління поліції ГУ Національної поліції в місті Києві Романом Коцаб’юком мали можливість обговорити основні актуальні питання, що виникають у процесі взаємодії судів і органів поліції, розгляді та вирішені клопотань слідчих. Майбутні судді ознайомилися з роботою слідчих підрозділів, процедурою здійснення обліку запрошених, затриманих і доставлених осіб і з організацією роботи оперативних підрозділів цього відділу поліції.

Під час зустрічі слухачів і слухачок в Дніпровському управлінні поліції ГУ Національної поліції в місті Києві заступником начальника відділу–начальником слідчого відділення Миколою Штаньком,  старшими слідчими слідчого відділу Ігорем Кантуром та Ярославом  Луценком, слідчим слідчого відділу Романом Вечіркою основну увагу було приділено ролі слідчого судді в розслідуванні кримінальних проваджень, взаємодії слідчого зі слідчим суддею, можливі шляхи вирішення нестандартних ситуацій. Було зроблено наголос на специфіку роботи слідчих, їхньому навантаженню в сьогоднішніх реаліях. Працівники досудового розслідування із задоволенням відповідали на питання слухачів і слухачок, особливо про взаємодію слідчого та слідчого судді в контексті норм Кримінального процесуального кодексу України.

Майбутні судді були позитивно вражені пізнавальним ознайомчим візитом до слідчого відділу Святошинського управління поліції ГУ Національної поліції в місті Києві, Вони обговорили з Анатолієм Коширцем та Богданом Замулою багато актуальних питань щодо взаємодії досудового слідства та судів у частині розгляду клопотань про проведення експертиз. Слухачі та слухачки мали можливість безпосередньо ознайомитися із роботою слідчих  і реєстром досудових розслідувань.

Старший слідчий Подільського управління поліції ГУ Національної поліції в місті Києві Артем Партека ознайомив кандидатів і кандидаток на посади суддів із основними напрямками роботи цього слідчого відділу поліції та повідомив про ті питання, які виникають у роботі слідчого, зокрема у взаємовідносинах із судами, відповів на багато їхніх  питань .

Зустріч із майбутніми служителями Феміди у слідчому відділі Печерського управління поліції ГУ Національної поліції в місті Києві провів заступник начальника цього відділу Олександр Жигун, який повідомив про особливості роботи поліції в цьому районі міста Києва.

На думку слухачів і слухачок ознайомчі візити до органів досудового розслідування були змістовними, інформативними та позитивними, кожному майбутньому судді приділяли максимум уваги та відповідали на актуальні питання із наведенням практичних прикладів.