Національна школа суддів України

Діяльність суду в надзвичайних ситуаціях

14 липня 2021 року Національна школа суддів України провела з використанням програми "Zoom" онлайн-засідання групи розробників 1-денного тренінгу для працівників апаратів судів "Діяльність суду в надзвичайних ситуаціях".

Онлайнове засідання відкрила керівниця групи розробків курсу, очільниця відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, кандидатка юридичних наук Оксана Шамрай проінформувала, що розроблення цього тренінгу передбачено Планом науково–дослідної та науково–методичної роботи Національної школи суддів України на 2021 рік. Адже надзвичайно важливо зробити все можливе для того, щоб суди були здатні продовжувати виконання своїх основних функцій навіть у разі виникнення надзвичайних ситуацій, які призводять до порушення їх роботи. У разі порушення роботи суду необхідно забезпечити захист працівників суду, відвідувачів та основного обладнання, документів і іншого майна. Основне завдання розробників підготувати тренінг для працівників апаратів судів, у якому нашим слухачам будуть надані дієві інструменти для правильного реагування на надзвичайні ситуації, що можуть статися в суді та забезпечення безперебійної роботи суду.

Людмила Чернявська, експертка українсько-канадського проєкту "Підтримки судової реформи", кандидат політичних наук відзначила, що сьогоднішній захід є ще одним етапом активної співпраці проекту та Національної школи суддів України. Експертка також презентувала Типовий план забезпечення безперервної діяльності суду та Методичних рекомендацій щодо безпеки в надзвичайних ситуаціях (брошури),  розроблений канадськими проектом у співпраці з досвідченими працівниками судової системи і затверджений наказом Державної судової адміністрації від 29 січня 2019 року № 93.  

В онлайн–засіданні взяли участь голова Миколаївського районного суду Львівської області Володимир Павлів,  суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко, керівник апарату Галицького районного суду м. Львова Олена Неофіта, керівник апарату Івано-Франківського Апеляційного суду Оксана Розвадовська, керівник апарату Тлумацького районного суду Івано-Франківської області Леся Грабовецька та працівниці відділу Наталія Федорченко і Ольга Серга.

Під час  онлайн-зустрічі розробники обговорили змістовне наповнення тренінгу (теоретичні та практичні блоки), визначили основні напрямки подальшої роботи, розподілили завдання та визначили строки виконання.