Національна школа суддів України

До справедливого правосуддя освітнім шляхом

5 березня 2015 року в Національній школі суддів України відбулася зустріч ректора Миколи Оніщука  з представниками Міжнародної організації з розвитку права Уіяльмом Пейтоном, Монікою Мартінез та Сергієм Шкляром.

Під час зустрічі були обговорені напрями та перспективи майбутньої співпраці.

Міжнародна організація з розвитку права (МОРП) – міжурядова організація із утвердження верховенства права, її зусилля спрямовані на те, щоб правосуддя та робота інститутів права здійснювалась для людей. Завдання організації – досягти культури правосуддя через розвиток правового навчання, конституційні реформи, розвиток сектору правосуддя. 

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук проінформував представників МОРП про стан вітчизняної суддівської освіти, напрями та очікування в її реформуванні. Зокрема, ректор зазначив, що нещодавно прийнятий Закон “Про забезпечення права на справедливий суд” відчутно модернізує підготовку кандидатів на посаду судді та запровадить взаємозалежність суддівської кар’єри та  кваліфікованості судді.

 Ректор відзначив, що суддівська освіта в Україні, функціонуючи на принципах автономності, звертається до кращих світових стандартів підготовки суддів та активно втілює ці стандарти. Фактор освіти та кваліфікованості суддів має стати ключовим в довгоочікуваних якісних перетвореннях вітчизняного правосуддя, – підсумував Микола Оніщук.

У ході зустрічі її учасники обговорили можливість співпраці в питаннях підвищення кваліфікації суддів з конкурентного права. Зокрема, фахівці МОРП готові надати  підтримку в розробці програм підготовки та навчальних матеріалів відповідного курсу.


Також було досягнуто домовленості щодо вивченням потреб для підвищення кваліфікації суддів з питань кримінального права. Міжнародна організація з розвитку права готова допомогти у фаховій підготовці суддів у таких темах, як боротьба з безкарністю, ефективні засоби захисту прав жертви тощо.

Обмін інформацією, який відбувся в ході зустрічі, має бути ґрунтом для подальшої плідної співпраці Національної школи суддів України та Міжнародної організації з розвитку права.