Національна школа суддів України

До верховенства права через конституційне формування засад адміністративної юстиції

24 червня 2014 року ректор Національної школи суддів Микола Оніщук взяв участь у семінарі на тему “Актуальні проблеми розвитку конституційного права країни. Захід з нагоди Дня Конституції України   був організований Конституційним Судом України спільно з  Національною академією правових наук України та Інститутом держави і права ім. В. М. Корецького НАН України. 

У роботі семінару взяли участь відомі вчені, представники провідних наукових інституцій в галузі права, вищих судових органів та юридичних навчальних закладів країни. Зокрема,  Голова Конституційного Суду України Юрій Баулін, суддя Конституційного Суду України Станіслав Шевчук,  директор Інституту держави і права ім. В.М.Корецького Юрій Шемшученко. Учасники заходу обговорили низку питань щодо конституційно–правового механізму функціонування інститутів державної влади, конституційних основ здійснення правової реформи, напрямів розвитку теорії конституційного права України, забезпечення участі громадян у здійсненні державної влади, конституційних засад децентралізації влади тощо.

У ході наукової дискусії ректор Національної школи суддів Микола Оніщук висловив переконання, що наука конституційного права у своєму розвитку має звертати більше уваги на питання парламентаризму, функціонування державної системи стримувань і противаг, децентралізації та деконцентрації влади, референдної демократії.

У своєму виступі Микола Оніщук торкнувся питань розвитку адміністративної юстиції, і зокрема поділу юстиції на загальну, конституційну та адміністративну. Ректор підкреслив, що правова держава із верховенством права передбачає здатність  суду захистити людину у відносинах з інститутами публічного права. Лише засадами судочинства забезпечити належний захист прав особи в публічних правовідносинах є доволі складно, не заперечуючи значущість цих засад. Необхідно посилити гарантії з розгляду публічно–правових спорів через формування судоустрійних, організаційних, компетенційних, фінансових та інших засад адміністративної юстиції,  виокремити  її як паритетну галузь поруч з конституційною та загальною – резюмував Микола Оніщук.