Національна школа суддів України

Добра воля та допомога в посиленні професіоналізму судової влади

22 грудня 2014 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук узяв участь у заключному засіданні Наглядового комітету проекту Ради Європи “Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні”,  у рамках якого було обговорено результати діяльності проекту.




За словами координатора проекту Ліліт Данегян діяльність проекту допомогла розпочати в українському суспільстві обговорення складних тем, які стосуються сфери правосуддя.  Проект  був спрямований на поліпшення діяльності органів суддівського самоврядування в Україні, підвищення професіоналізму судової системи шляхом удосконалення системи підготовки суддів та кандидатів у судді, сприяння проведенню судової реформи відповідно до європейських стандартів, зокрема, процедури призначення суддів, а також щодо порядку застосування дисциплінарної відповідальності до суддів, сприяння у проведенні конституційної реформи та розробки законів і змін до них. Проекту вдалось зробити чимало. Оскільки на часі комплексне реформування судочинства та суміжних інститутів, Ради Європи планує започаткувати діяльність кількох проектів у юстиціарній сфері та у сфері правосуддя зокрема, – повідомила Ліліт Данегян.

 

У свою чергу Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк привернув увагу до проблем правосуддя, які потребують обговорення та вирішення. Це питання взаємовідносин між гілками влади, довіри до судової системи, корупційних та політичних впливів. Зважаючи на гостроту цих проблем, Ярослав Романюк закликав представників Ради Європи продовжити моніторинг стану реформ у судовій системі.

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков також наголосив на напруженості процесів, що відбуваються в судовій системі, зокрема розповів про складнощі в роботі цього органу, який нещодавно відновив роботу. Сергій Козьяков зазначив, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України має великі плани щодо співробітництва із Національною школою суддів України.

 

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук у своїй доповіді констатував, що тема суддівського професіоналізму, яка в державі дещо випадала з поля зору, була однією із складових проекту.  Ректор відзначив, що проект допоміг переосмислити суддівському співтовариству та суспільству в цілому зміст та поняття суддівської освіти, зрозуміти важливість компетентності судді для правосуддя. Микола Оніщук відмітив, що проект допоміг у реалізації низки важливих для суддівської освіти завдань. Це, зокрема допомога у вивченні компонентів і механізмів кращих систем суддівської освіти, оцінка інституційної спроможності Національної школи суддів України. Для суддівської освіти в Україні суттєвою була підтримка проектом  розробки та експертної оцінки Концепції  національних стандартів суддівської освіти, – підкреслив ректор.

Важливим напрямком співпраці також була розробка пілотної навчальної програми “Застосування суддями та адвокатами Європейської конвенції про захист прав людини в судових справах на національному рівні”,  у ході реалізації якої було проведено  тренінги для суддів та адвокатів і семінар для тренерів.

Микола Оніщук висловив сподівання, що Рада Європи й надалі буде приділяти достатньо уваги питанням суддівської освіти. Зокрема, корисною була б допомога в підготовці тренерів та викладачів щодо антикорупційного законодавства, що нині є вельми актуальним.

Загалом же, попри нетривалість  співпраці та доволі складні умови для роботи –  ми можемо визнати роботу проекту у компоненті суддівської освіти відмінною, – підсумував ректор.