Національна школа суддів України

Доброчесність працівників апарату суду – досвід Нідерландів

29–30 серпня 2024 року в місті Краків (Польща) в рамках нідерландсько-українського проєкту “Справедлива, прозора і відповідальна система кримінальної юстиції в Україні” відбувся тренінг з доброчесності для працівників апаратів судів. Від НШСУ в навчальному заході взяла участь Тетяна Франюк, в. о. директора Навчального центру підготовки працівників апаратів судів.

З вітальними словами до учасників тренінгу звернулась Естер де Рой, очільниця Проєкту, старша суддя окружного суду Амстердама.

 Участь у тренінгу взяли експерти Філіп Лангброк, почесний професор з відправлення правосуддя і організації судової влади, університет Утрехта, Херман ван Гартен, керівник напряму, суддя апеляційного суду Гааги, Куншіта Хуанес, секретар суду Північної Голландії.

Основна мета заходу – професійний розвиток працівників апарату суду у питаннях доброчесності та розбудова довіри до системи правосуддя, а також обмін досвідом між представниками української та нідерландської суддівської спільноти.

В процесі навчання відбулись групові дискусії щодо організації роботи працівників апарату суду, активне обговорення спільного та відмінного між роботою в українських та нідерландських судах, також учасники тренінгу опрацювали навчальні справи з морально-етичними дилемами для працівників апарату суду.

Протягом двох днів представники українських судів дослідили головні аспекти організації роботи з дотриманням доброчесності в нідерландських судах, роль працівників апарату суду в організації підвищення рівня обізнаності щодо питань доброчесності. Обговорили питання комунікації та доброчесності в еру цифрових технологій, опрацювали правила доброчесності для працівників апарату суду в Нідерландах та провели паралелі етичної поведінки в системі правосуддя обох країн.

Захід реалізовано Центром міжнародної правової співпраці (CILC) в рамках нідерландсько-українського проєкту “Справедлива, прозора і відповідальна система кримінальної юстиції в Україні”, проєкт програми уряду Королівства Нідерланди.