Національна школа суддів України

Доброчесність як основа захисту суддівської незалежності

  20 листопада  2014 року проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок та начальник відділу міжнародних зв'язків Тетяна Пустовойтова взяли участь в експертних консультаціях з виконання Стамбульського плану дій по боротьбі з корупцією. Консультації відбуваються в рамках моніторингового візиту експертів Антикорупційної мережі Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). 

Стамбульський план дій по боротьбі з корупцією є міжурядовою угодою, яка передбачає здійснення сторонами низки заходів щодо запобігання та протидії корупції. Механізм реалізації Плану дій передбачає надання відповідних рекомендацій країнам-учасницям та здійснення експертного моніторингу їх виконання.
На зустрічі обговорювали  виконання рекомендацій, наданих у рамках попереднього моніторингу, зокрема у сфері судової влади. Учасниками зустрічі були, зокрема, судді, представники органів Кабінету Міністрів, Уповноваженого з прав людини, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України. 

  Було обговорено виконання Україною рекомендацій  стосовно механізмів призначення та звільнення суддів, безстрокового перебування на посаді, складу Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Зокрема, розглядалися наявні законодавчі ініціативи, направлені на приведення положень національного законодавства про судову владу у відповідність з європейськими стандартами.

  Окремо увагу було звернуто також на питання вдосконалення законодавчих положень щодо дисциплінарного провадження, розкриття інформації про майновий стан суддів, звільнення та відводу суддів з тим, щоб гарантувати їхню безсторонність і захист суддівської незалежності.

  Також обговорювалися питання забезпечення достатнього та прозорого фінансування судової влади, оплати праці суддів.

  По завершенню моніторингового візиту експерти оцінять зусилля України у сфері антикорупційної політики та  проміжний звіт про прогрес у реформах. За підсумками звітування Секретаріат Антикорупційної мережі ОЕСР ухвалює рішення та визначає в разі потреби нові рекомендації.