Національна школа суддів України

Докази і доказування у кримінальному провадженні

26-27 травня 2015 року в місті Ірпіні Національна школа суддів Україниспільно з проектом Ради Європи “Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні” проводить підготовку тренерів на тренінгу на тему: “Докази і доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції

Вітальними словами тренінг відкрили проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, професор, заслужений юрист України Наталія Шукліна та менеджер проекту Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні, який впроваджується за фінансового сприяння Уряду Данії Кетеван Цхомелідзе. 

Для проведення тренінгу викладачами запрошено суддю Верховного Суду України у відставці, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста АР Крим Ольгу Шаповалову, суддю Апеляційного Запорізької області, кандидата юридичних наук Григорія Алейнікова, суддю Апеляційного суду Чернівецької області Галину Станковську,  суддю Апеляційного суду Івано-Франківської області Надію Стефанів, консультанта Ради Європи, професора юридичного факультету університету Комплутенсе, Іспанія, доктора наук Лорену Бахмайєр Вінтер, адвоката (Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини 2012 - 2013 роках) Назара Кульчицького. Модератором на тренінгу буде суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист АР Крим Ольга Шаповалова. Також для проведення тренінгу фасилітаторами запрошені судді Верховного Суду України у відставці, заслужені юристи України Валентина Кузьменко та Василь Земляной, суддя Вишгородського районного суду  Київської області Людмила Шестаковська. 

У представленій програмі тренінгу запропонована слухачам низка модулів, а саме: “Основні принципи доказування у змагальній системі. Поняття та види доказів. Процесуальні джерела доказів. Порядок отримання та закріплення доказів. Презумпція невинуватості та її значення для доказування”, “Належність та допустимість доказів. Визнання судом доказів недопустимими. Питання допустимості доказів, які не були відкриті іншій стороні кримінального провадження по закінченні досудового слідства”, “Оцінка доказів судом. Правила оцінки доказів. Визнання доказів такими, що були добуті поза межами розумного сумніву. Застосування принципу верховенства права в процесі доказування та оцінки доказів. Практика Європейського суду з прав людини та її використання під час оцінки доказів. Порушення прав особи під час здобуття доказів та вплив цих порушень на оцінку доказів судом ” та Викладення доказів у судових рішеннях”. Доцільними, з огляду на практичну актуальність будуть міні-лекції. Під час обговорень слухачі отримають практичні рекомендації та поради. Робота в малих групах буде сприяти підвищенню професійної компетентності, а виконання практичних завдань потребує творчого підходу та майстерності тренера.

Повний текст програми тренінгу розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.

Після закінчення тренінгу кожному судді, який його пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.