Національна школа суддів України

Докази і доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції

17 березня 2016 року в місті Дніпропетровську місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено тренінг на тему: “Докази і доказування у кримінальному провадженні” в межах підготовки суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.

У тренінгу взяв участь 41 суддя місцевих загальних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Вітальними словами тренінг відкрили директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник та суддя, заступник голови Апеляційного суду Дніпропетровської області Ірина Живоглядова.

Для проведення тренінгу викладачами було запрошено заступника голови Апеляційного суду Дніпропетровської області Ірину Живоглядову та суддів цього ж суду Тетяну Стуковенкову, Ніну Коваленко, Олену Джерелейко, які провели міні-лекції з використанням презентацій, обговорення відеофільмів та роботу в малих групах.

Під час тренінгу судді вивчали фундаментальні принципи доказування у змагальній системі, поняття та види доказів, розглядали принципи доказування у практиці Європейського суду з прав людини і порядок отримання та закріплення доказів. Також, обговорювали поняття належності та допустимості доказів, питання допустимості доказів, що не були відкриті іншій стороні кримінального провадження після закінченні досудового слідства, розглянули практику Європейського суду з прав людини та її використання під час оцінки доказів.

Значну увагу було приділено розгляду питання щодо викладення обґрунтування та оцінки доказів у судових  рішеннях, викладення мотивування щодо доказів при написанні обвинувального та виправдувального вироків, можливості переоцінки доказів під час апеляційного перегляду.

У ході проведення мозкового штурму учасники тренінгу визначали проблеми, які найчастіше виникають у суддів під час доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції.

Після закінчення тренінгу, з метою регулярного оцінювання та виявлення індивідуальних потреб судді щодо вдосконалення, стимулювання його до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання, суддями-тренерами було проведено анкетне оцінювання слухачів, із результатами якого кожного слухача було ознайомлено.

Окрім того, було проведено анкетне опитування слухачів щодо якості проведення тренінгу.

Підводячи підсумки, учасники подякували викладачам та організаторам за проведений на високому рівні тренінг.