Національна школа суддів України

Дослідження доказів в адміністративному судочинстві

8–12 лютого 2021 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить онлайн-підготовку та підвищення рівня кваліфікації для помічників суддів і консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів.

Вітальними словами навчальний захід відкрили директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко і заступник директора Алла Баштанник, які представили викладачів та звернули увагу учасників на особливості проведення онлайн-підготовки.

Підготовку розпочала суддя, кандидат юридичних наук   Інна Тулянцева з розгляду проблемних питань судової практики щодо правового статусу біженців в Україні.

На питаннях дослідження доказів в адміністративному судочинстві зосередить увагу голова суду, кандидат юридичних наук  Андрій Коренев, а суддя Ганна Кадникова розгляне порядок реєстрації електронних доказів та їх опрацювання.

Суддя, доктор юридичних наук, професор Василь Ільков висвітлить проблеми застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і рішень Європейського суду з прав людини при розгляді податкових спорів, а також ознайомить помічників суддів і консультантів із правовими позиціями Європейського суду з прав людини, викладених у рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

Пізнавальним і актуальним буде виступ судді,  кандидата юридичних наук Олега Ляшка щодо розгляду земельних спорів.

Професор кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук Ганна Блінова приділить увагу вивченню актуальних  питань щодо запобігання і протидії корупції та відповідальності за порушення антикорупційного законодавства, а також щодо правового регулювання конфлікту інтересів у сфері правосуддя і фінансового контролю.

Суддя, кандидат юридичних наук Олена Луніна розповість про проблеми розмежування компетенції між адміністративним, господарськими та загальними судами, а також про правові позиції вищих судових інстанцій із цього питання.

Доцент кафедри адміністративного та митного права Університету митної справи та фінансів, кандидат юридичних наук Анатолій Мазур розкриє проблемні питання законодавства, що виникають із правовідносин, пов’язаних із митними платежами.  

Корисною для використання в роботі буде лекція і практичне заняття доцента кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидата філологічних наук Неонілли Баракатової щодо особливостей правопису із врахуванням змін та доповнень до сучасного ділового стилю під час складання проєктів судових документів.

Суддя, кандидат юридичних наук Ірина Верба детально зупиниться на особливостях строків розгляду справ у загальному та спрощеному провадженні, а також на порядку обчислення і правових наслідках їх пропущення.

До програми навчального заходу також включено інтерактивну лекцію щодо підготовки проєктів рішень, ухвал, постанов суду та виправлення описок і очевидних арифметичних помилок у судовому рішенні. Цю лекцію проведе суддя, кандидат юридичних наук, доцент Олександр Прасов.

Суддя Олеся Артоуз обговорить зі слухацькою аудиторією особливості вирішення виборчих спорів і спорів, що виникають із прийняття, проходження та припинення публічної служби.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас розкриє засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду, зупиниться на методах профілактики професійного та емоційного вигорання, розповість про  особливості спілкування працівників апарату суду з особами, які мають інвалідність, зосередить увагу на застосуванні Правил поведінки працівника суду в новій редакції, затверджених рішенням Ради суддів України від 24 грудня 2020 року № 72.

У ході виступу судді Олени Панченко слухачі отримають практичні рекомендації щодо порядку дій працівників апарату суду в надзвичайних ситуаціях і забезпечення безперервної роботи суду, а також дізнаються про особливості роботи в умовах карантинного режиму.

Повний текст програми підготовки помічників суддів і консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.